fbpx
Skip to main content
Kina

"POTENCIJALNA STE META ZA NUKLEARNI UDAR" Kina poslala pakleno upozorenje, situacija dramatična (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Nakon pokretanja trilateralnog bezbednosnog partnerstva AUKUS, Kina se obratila Australiji rekavši da je Kanbera sada "potencijalna meta za nuklearni udar".

Novine koje vodi Komunistička partija Kine kažu da je Australija sada "potencijalna meta za nuklearni udar" nakon što je sa SAD-om i Velikom Britanijom pokrenula pakt AUKUS za izgradnju podmornica na nuklearni pogon, izvestio je Njujork Post.

NAPETI ODNOSI: Poznat razlog otkazivanja sastanka francuske ministarke i britanskog kolege

NAPETI ODNOSI: Poznat razlog otkazivanja sastanka francuske ministarke i britanskog kolege

NAKON NIZA EKSPLOZIJA UBIJENO 35 TALIBANA: Poznati odgovorni za krvave napade u Avganistanu

NAKON NIZA EKSPLOZIJA UBIJENO 35 TALIBANA: Poznati odgovorni za krvave napade u Avganistanu

KATASTROFALAN NEUSPEH AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Otkriveno kako su nastradala nevina deca u Avganistanu

KATASTROFALAN NEUSPEH AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Otkriveno kako su nastradala nevina deca u Avganistanu

U sjedu su Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države objavile odbrambeno partnerstvo pod nazivom AUKUS, koje Australiji omogućava da od dva partnera nabavi podmornice na nuklearni pogon.

Propagandni medij objavio je članak pod naslovom "Podsetnički sporazum o nuklearnom oružju mogao bi Australiju učiniti potencijalnom metom nuklearnog rata." U članku se kaže: "Kineski vojni stručnjaci upozorili su da će (AUKUS) Australiju potencijalno učiniti metom nuklearnog udara ako izbije nuklearni rat čak i kada je Vašington rekao da neće naoružati Kanberu nuklearnim naoružanjem jer je SAD lako opremiti Australiju nuklearnim oružjem i balističkim raketama s podmornicama kada Australija ima podmornice", izveštava Njujork Post.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian rekao je da AUKUS "ozbiljno narušava regionalni mir i stabilnost, pojačava trku u naoružanju i potkopava Ugovor o neširenju nuklearnog oružja." Kina će posvetiti veliku pažnju razvoju dogovora AUKUS. Relevantne zemlje treba da napuste svoj mentalitet hladnog rata i mentalitet igre sa nultom sumom; u suprotnom će samo sebi naštetiti", izvestio je Njujork Post.

Inicijativa AUKUS dobila je ove nedelje neočekivano snažnu reakciju Francuske, koja poseduje ostrvske teritorije u Tihom i Indijskom okeanu. Francuski ministar inostranih poslova Jean-Ives Le Drian rekao je za radio France Info: "To je zaista ubod u leđa." Francuska je pionir nuklearne energije i saveznik u NATO-u zajedno sa SAD-om i Velikom Britanijom. Novi ugovor prouzrokovao je da jedna francuska kompanija izgubi posao sa Australijom za izgradnju konvencionalnih podmornica, izveštava Post.

U znak protesta, Francuska je otkazala svečanu večeru u petak u DC koja je trebala biti proslavljena 240. godišnjica pobede francuske mornarice u bici koja je pomogla u osiguranju američke nezavisnosti, prenosi Bignewsnetwork.

 

Vremenska prognoza
Umerena kiša
14 Beograd