fbpx
Skip to main content
Kina SAD

DA LI AMERICI PRETI NOVI PERL HARBOR? Kineska vojska ima spremnu taktiku za potencijalni rat (VIDEO)

Foto: SD/ilustracija
Analitičari imaju svoje mišljenje o eventualnom sukobu koji bi ponovo potresao celu planetu

Američka vojska mora pronaći načine da porazi svaki pokušaj Kine da izvede iznenadne udare koristeći ne-nuklearno oružje, tvrdi analitičar Sem Goldsmit u novom članku za Nejval Vor Koledž Rivju.

SZO DANAS OBIŠAO PIJACU U VUHANU: Poreklo korone će konačno izaći na svetlo dana

SZO DANAS OBIŠAO PIJACU U VUHANU: Poreklo korone će konačno izaći na svetlo dana

TRAMP POTPUNO SRUŠIO STRATEGIJU SVOJE ODBRANE: Najnoviji potez bivšeg američkog predsednika iznenadio sve

TRAMP POTPUNO SRUŠIO STRATEGIJU SVOJE ODBRANE: Najnoviji potez bivšeg američkog predsednika iznenadio sve

UPOZNAJTE PRVE TURISTE U SVEMIRU: Spremni su da plate milione za skupu atrakciju, a svi ih osuđuju zbog toga

UPOZNAJTE PRVE TURISTE U SVEMIRU: Spremni su da plate milione za skupu atrakciju, a svi ih osuđuju zbog toga

- Kina bi verovatno imala za cilj da se ograniči na upotrebu konvencionalnog oružja tokom bilo kog potencijalnog sukoba visokog intenziteta sa Sjedinjenim Državama - posebno s obzirom na to da Kina već poseduje smrtonosan niz mogućnosti za dugotrajni, konvencionalni udar - napisao je Goldsmit u "Konvencionalna strategija pristupa: uskraćivanje Kini konvencionalne sposobnosti za prvi udar".

- Takva strateška, konvencionalna opcija prvog udara je ona za koju bi Sjedinjene Države trebale da pokušaju da preteknu Kinu razvijanjem efikasne strategije konvencionalnog pristupa - stoji u tekstu.

U slučaju rata sa Sjedinjenim Državama zbog spornih pacifičkih teritorija, kineske snage bi verovatno pokušale da neutrališu raspoređene američke snage u Japanu i na Guamu i na moru, objasnio je Goldsmit.

Sledeće, Narodnooslobodilačka vojska napala bi američko pojačanje koje je išlo na zapad ka pacifičkom pozorištu, dodao je Goldsmit.

U sprovođenju ove strategije, PLA će angažovati svaki od svoja četiri podređena servisna ogranka: PLA vojska, PLA mornarica (PLAN), PLA vazduhoplovstvo (PLAAF) i PLA raketne snage (PLARF). Podmornice PLAN izvršile bi podmorske napade na američke brodove i podmornice u luci ili na moru i krstarećim raketama gađale kopnene ciljeve.

PLAAF bi izvršio vazdušne udare na američke avione na zemlji ili u vazduhu, kao i na američke brodove i podmornice u luci ili na moru. Udari na američke baze nastali bi raketama šireg dometa lansiranim iz borbenih aviona PLAAF ili konvencionalnim balističkim raketama lansiranim sa kineskog kopna.

- Američka vojska bi trebalo da razmotri uvođenje konvencionalne strategije pristupa, posebno dizajnirane da uravnoteži strategiju protivintervencije PLA - predložio je Goldsmit.

- Svrha bi bila pružiti američkoj vojsci poboljšani kapacitet za odvraćanje od konvencionalnog prvog udara PLA i, ako je potrebno, degradirati sposobnosti PLA konvencionalnim udarnim snagama velikog dometa, kako bi se olakšao pristup sledećim snagama SAD - dodaje on.

Američka strategija konvencionalnog pristupa zahtevale bi četiri različite mogućnosti. Sposobnost pasivne odbrane širom ratišta povećala bi sposobnost napred raspoređenih američkih snaga da prežive početne konvencionalne udare PLA.

Konvencionalna sposobnost udara omogućila bi američkoj vojsci da počne da degradira sposobnosti PLA odmah na početku sukoba, bez pristupa tankerima za gorivo u toku leta ili upotrebljivim pistama.

Mogućnost oporavka u pozorištu vratila bi osnovni pristup pisti nakon konvencionalnih udara PLA.

Sposobnost brzog reagovanja omogućila bi bombarderima velikog dometa da se brzo rasporede u američke baze u zapadnom Pacifiku, koristeći sveže popravljene piste, kao i rezervisane zalihe vazduhoplovnog goriva i konvencionalnih sredstava za prodiranje u zemlju.

Razmotrite Goldsmitov predlog u svetlu povezanog plana koji je Vašington objavio u maju 2019. Centra za strateške i budžetske procene.

Da bi otupili kinesku prednost, analitičari Si-Es-Bi-Eja preporučili su Pentagonu da sprovodi "vojnu strategiju pomorskog pritiska, koja uključuje novi odbrambeni operativni koncept iznutra".

- Strategija pomorskog pritiska ima za cilj da ubedi kineske lidere da će pokušaj vojne agresije u zapadnom Pacifiku propasti, što će ih obeshrabriti da to pokušaju - objasnio je Si-Es-Bi-Eja.

Neke trupe - posebno američke vojske i marinaca s mobilnim raketnim bacačima, podržane sa nekoliko brodova američke mornarice i malim kontingentima ratnih aviona američkog ratnog vazduhoplovstva - grcale bi na ostrvima blizu Kine i oko njih, pripremajući se da udare na kineske trupe iz unutar kineskih linija koje se šire.

Ove "unutrašnje" snage pomogle bi da drže liniju u kineskoj odbrani što bi moglo da pomogne da sledeće snage dođu do borbene zone. To bi bilo rizično.

- Sprovođenje ovog unutrašnjeg odbrambenog koncepta zahtevaće da neke američke snage deluju i opstanu u dometu kineskih projektila - primetili su analitičari.

Goldsmitov sopstveni predlog postavlja jedan pristup obezbeđivanju da se unutrašnje snage mogu otupeti i preživeti početnu kinesku navalu, a zatim dobiti pojačanje. Rakete sa kopna, mogućnosti brzog reagovanja i koncepti za brzo raspoređivanje vazdušnih pojačanja mogli bi da pomognu američkim snagama da se oporave i preokrenu, iznenade kineski napredak.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd