fbpx
Skip to main content
Vei Fenghe

Kina uvodi PREVENTIVNE NAPADE: Ameri u PANICI, crveni zmaj SVE JAČI (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Sjedinjene Države su uverene da je njihovo ekskluzivno pravo “braniti slobodu plovidbe u celom svetu”, zbog čega je došlo do oštrih pogoršanja odnosa i vojnih napetosti s Kinom u Južnom i Istočnom kineskom moru, gde američka vojska, navodno, “brani svoje saveznike”.

To je na kraju prisililo Peking na razmatranje nove vojne doktrine, iako je poznato da se Narodna oslobodilačka vojska Kine već dugo priprema isključivo za obrambeni rat.

Tramp IPAK ne razmišlja o izručenju Gulena Turskoj

Rast vojne tehnologije i širenje sfera uticaja su kineske generale prisilili da promene svoje prioritete, piše Saut Čajna Morning Post. List navodi da se kineska vojska sada oslanja na strategiju "proaktivnog planiranja", što, između ostalog, podrazumeva primenu "neočekivanog udara", što bi zapravo značilo primenu "preventivnih udara" po uzoru na rusku obrambenu strategiju.

- Kineska vojska se priprema da se pomakne dalje od uobičajene strategije temeljene na samoobrani, kako bi držala korak s brzim razvojem novih oružja i mogla provesti neočekivane napade - izveštava Saut Čajna Morning Post.

Kineske vlasti su naglasile potrebu povećanja borbene spremnosti svoje vojske, kao i nivoa strateškog planiranja. Očekuje se da će to vojnim snagama omogućiti rano predviđanje sukoba na terenu i nadzirati njihov tok.

OPŠTI HAOS U ATINI: Protest protiv AMERA postao KRVAV, lete MOLOTOVLJEVI KOKTELI na SVE STRANE (FOTO/VIDEO)

Ne manje značajni aspekti nove kineske strategije pozivaju na potrebu osiguranja bliže saradnje između kopnenih i vazdušnih snaga Kine, kao i razvoja kibernetičkih oružja.

- Tokom budućih sukoba će se vojnici na kopnu morati boriti na ostrvima ili visoko u planinama, što zahteva poboljšanje nivoa saradnje s drugim rodovima oružanih snaga - za Saut Čajna Morning Post kaže vojni stručnjak Song Žongping.

Kineska vojska
Foto: Profimedia/ilustracija

Kineski list napominje kako su već dugo oružane snage zemlje isključivo pozivane na pružanje i jačanje obrambenih sposobnosti Kine. Međutim, zbog širenja područja interesa zemlje i rasta napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama, sve je više apela na modernizaciju kineske vojske.

Medved iz crtaća - RUSKI ŠPIJUN: Zapadna paranoja postaje SVE BIZARNIJA (VIDEO)

Konkretno, Kina naglašava upotrebu bespilotnih letilica, kojima će moći primati informacije s bojišta u realnom vremenu, kao za "neizbežnim udarom".

U ovom slučaju se posebna pažnja posvećuje strategiji "proaktivnog planiranja". Prema rečima predstavnika kineske vojske, u slučaju rata će takva taktika omogućiti da se neprijatelju nanese neočekivani udar, što će pridoneti pobedi.

Saut Čajna Morning Post izveštava i da je tokom poslednje dve godine kineska vojska doživela vrlo značajne promene, što uzrokuje sve veći strah u inostranstvu. Tako je Nacionalno bezbednosno savetodavno povereništvo u američkom Kongresu ove nedelje da će se Kina moći suprotstavljati američkim operacijama u indo-pacifičkoj regiji do 2035. godine, ako ne i ranije.

Panika na skupštini NATO: Začulo se "Pažnja, pažnja!", svi su počeli da beže, nakon 10 minuta OTKRILA SE ISTINA

Podsetimo, vest je kineski list objavio nakon što je ranije ove nedelje američki potpredsednik Majk Pens upozorio Kinu "kako tokom sastanka Trampa i Si Djinpinga na samitu grupe G20 u Argentini Peking ima zadnju priliku da promeni ponašanje i izbegne sukob sa Sjedinjenim Državama".

Kina
Foto: Profimedia/ilustracija

- Američka strana je spremna za dogovor sa Si Đinpingom u Argentini, ali samo pod uslovom da Peking dramatično promeni svoj ekonomski, vojni i politički kurs - sredinom nedelje je upozorio Majk Pens, te dodao "kako će Kina u Buenos Ajresu imati najbolju, verovatno i poslednju, priliku za izbegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama".

FARMA PUNA AMERIČKOG ORUŽJA Mitraljezi, rakete, pronađeni na jugu Damaska, ali to NIJE SVE

Nove smernice u kineskoj vojnoj doktrini, koja i dalje ostaje čisto obrambena, ali prihvata mogućnost preventivnih udara, jasna je poruka Wašingtonu da Peking svoj ekonomski, vojni i politički kurs neće menjati ni "dramatično" ni u bilo kojem smeru kojeg bi odredila neka strana sila.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd