fbpx
Skip to main content
Vuhan

KINEZI SU DOZVOLILI DA SE UĐE U VUHAN: Sada imaju zahtev - čeka se reakcija Svetske zdravstvene organizacije

Foto: Reuters
Kineski naučnici rekli šta je neophodno preduzeti

Vodeći kineski naučnici, među kojima su i vodeći stručnjaci Nacionalne zdravstvene komisije i kineskog Centra za kontrolu bolesti, zatražili su istragu o poreklu korone i u drugim zemljama.

POOŠTRAVANJE MERA U GRČKOJ: Policijski čas i dalje na snazi

POOŠTRAVANJE MERA U GRČKOJ: Policijski čas i dalje na snazi

BAJDEN ANGAŽUJE VIŠE OD HILJADU VOJNIKA: Niče stotinu centara širom Amerike

BAJDEN ANGAŽUJE VIŠE OD HILJADU VOJNIKA: Niče stotinu centara širom Amerike

"POBEDA PRAVDE I ČOVEČNOSTI" Međunarodni krivični sud preuzeo odgovornost za ratne zločine u Palestini

"POBEDA PRAVDE I ČOVEČNOSTI" Međunarodni krivični sud preuzeo odgovornost za ratne zločine u Palestini

Ovaj zahtev stigao je u trenutku kada tim Svetske zdravstvene organizacije sprovodi istragu o poreklu korone u Kini.

Kineski naučnici navode da bi Vuhan, u kome SZO sada vodi istragu, treba da bude "samo prvi korak u tom istraživanju" i da bi SAD trebalo da se ugledaju na Kinu i same pozovu sličan tim, piše kineski "Global tajms".

Zeng Guang, glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu bolesti, rekao je da bi SZO posle Vuhana trebalo da sprovede istragu i u drugim zemljama. 

Vuhan
Foto: Reuters

- Trebalo bi napraviti vremensku liniju na osnovu koje bi bili uzeti sačuvani uzorci krvi pacijenata još iz 2019, posebno onih koji su imali upalu pluća i videti da li ima nešto sumnjivo - rekao je on i dodao da bi tako mogao da bude otkriven nulti pacijent ili životinja sa koje je korona prešla na ljude.

Kineski medij navodi da je sve više dokaza kako je mnogo pre registrovanja prvih zvanično obolelih pacijenata, bilo slučajeva korone u SAD, Španiji, Italiji, Francuskoj, Brazilu i Indiji, u nekim slučajevima čak pre nego u Vuhanu, koji se smatra mestom odakle je zaraza krenula.

- Svaka zemlja koja je prijavila žarišta u 2019. treba da bude ispitana - naveo je Lu Hongžu, kodirektor u Kliničkog centra u Šangaju.

Feng Duoiđa, predsednik Asocijacije kineske vakcinalne industrije, kazao je kako bi SZO trebalo da traga za virusom i u drugim zemljama, budući da se radi o globalnoj pandemiji čije poreklo se ne može vezati samo za jedno mesto.

- Vuhan je samo jedna stanica u potrazi za poreklom virusa i stručnjaci ne treba da očekuju da tamo nađu odgovore. To je i naučno nemoguće, budući da je bilo slučajeva u drugim zemljama pre nego što je prijavljena epidemija u Vuhanu - dodao je on.

Kineski medij navodi kako su nađeni dokazi da je korona bila u Italiji u decembru 2019, pa čak i u novembru te godine, što navodi na zaključak da se u toj zemlji korona pojavila pre nego u Kini.

"Global tajms" podseća kako je izveštaj američke vlade takođe pokazao da je u toj zemlji sredinom decembra 2019. bilo slučajeva korone, daleko pre prvog zvaničnog slučaja koji je zabeležen u januaru 2020.

Vuhan
Foto: Reuters

Dodaju i da su španski virolozi pronašli tragove virusa SARS kov-2 u uzorcima vode iz kanalizacije uzetim u martu 2019.

Lu Hongžu kaže da bi virus iz Vuhana, da je tamo nastao, bio bez puno mutacija, a kineski naučnici su našli dve linije njegovog razvoja potekle od zajedničkog pretka.

Lu objašnjava da je Vuhan grad koji posećuje mnogo putnika iz inostranstva i da su oni mogli da donesu virus iz neke druge zemlje.

Jang Žanki, zamenik direktora departmana za patogenu biologiju Univerziteta u Vuhanu, tvrdi da u SAD ima najviše mutacija virusa, što ukazuje da je ta država najpogodnije mesto za istragu porekla korone.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd