fbpx
Skip to main content
Liju Sjaobo

Kineski disident i Nobelovac Liju Sjaobo u kritičnom stanju: SAD i Nemačka ponudile pomoć (FOTO)

On je u veoma teškom stanju

Oboleli kineski disident i Nobelovac Liju Sjaobo je u kritičnom stanju jer mu je tumor narastao i jetra krvari, saopštila je danas bolnica na severozapadu Kine, gde se leči od karcinoma jetre u poodmakloj fazi. U saopštenju bolnice navodi se da su lekari pripremili porodicu za mogućnost da Nobelovca prebace na odeljenje hitne nege, preneo je AFP.

Lekari iz Nemačke i SAD koji su posetili Sjaoboa u bolnici na severozapadu Kine, veruju da bi on mogao biti prebačen u Nemačku ili SAD na lečenje, ali su naglasili da bi se to moralo dogoditi što pre.

- Liju Sjaobo i njegova porodica zatražili su da se njegovo lečenje nastavi u Nemačkoj ili SAD - saopštili su Džozef M. Herman iz Centra za kancer MD Anderson pri Teksaškom univerzitetu i Makrus Bihler sa Hajdelberškog univerziteta, prenosi Rojters.

Oni su istakli da, iako uvek postoji izvestan stepen rizika kada se pacijent premešta, veruju da Sjaobo može biti bezbedno transportovan, s tim da se to obavi što pre. Inače, eksperte iz SAD i Nemačke pozvala je bolnica u Šenjangu kako bi pomogli u lečenju, a prethodno su SAD zatražile od Pekinga da dozvoli da se Liju Sjaobo slobodno kreće i bira lekare koji će ga lečiti.

Kineske vlasti su ga pustile na slobodu da bi mogao da se leči nakon što su lekari dijagnostikovali da boluje od karcinoma, izjavio je ranije njegov advokat Mo Šaoping za AFP, dodajući da je on pušten iz zatvora dan nakon što mu je dijagnostifikovana bolest. 

Kineski disident i aktivista za ljudska prava Liju Sjaobo (54) osuđen je na 11-godišnju kaznu zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti". Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989.  On je tada osuđen na 20 meseci zatvora, zatim je tokom 1990. proveo tri godine na "ponovnom obrazovanju" i više meseci u kućnom pritvoru.

Više puta je izjavio da su kaznom koja mu je izrečena povređeni ustav, ali i osnovna ljudska prava.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd