Skip to main content
Kineska vojska

Kineski PUT SVILE dobija KONKURENCIJU: Ove ČETIRI DRŽAVE imaju plan kako da zaustave GLOBALNI UTICAJ Pekinga

Foto: Profimedia
Plan je tek u začetku ali...

Australija, Sjedinjene Američke Države, Indija i Japan rade na uspostavljanju zajedničke regionalne infrastrukturne šeme kao alternativu kineskoj Inicijativi Pojas i put, u pokušaju da se suprotstave rastućem uticaju Pekinga, rekao je neimenovani viši američki zvaničnik.

Kako prenosi "Biznis insajder" taj zvaničnik je rekao da se radi o planu koji je tek u začetku i da on "nije dovoljno zreo da bi bio objavljen" za vreme posete australijskog premijera Malkolma Ternbula Americi kasnije ove nedelje.

Zvaničnik je, međutim, rekao da će Ternbul svakako ozbiljno razgovarati o tom projektu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. On je istakao i da je preferirana terminologija u vezi sa tim projektom "alternativa", a ne "konkurencija" kineskoj Inicijativi Pojas i put.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Reuters

- Niko ne kaže da Kina ne treba da gradi infrastrukturu. Kina može da izgradi luku koja samostalno neće biti ekonomski održiva. Mi možemo da je učinimo ekonomski održivom izgradnjom puta ili pruge koja će tu luku povezati sa drugim - rekao je zvaničnik.

Predstavnici australijskog premijera, ministarke spoljnih poslova niti minsitra trgovine nisu odgovorili na zahtev za komentar ove izjave.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga je, upitan na novinskoj konferenciji o izveštaju o saradnji četiri države, rekao da Japan, SAD, Australija i Indija redovno razmenjuju mišljenja o zajedničkim interesima.

- Ne radi se o tome da želimo da se suprotstavimo kineskom Pojasu i Putu - rekao je on.

Kineska vojska
Foto: Profimedia

Japan, u međuvremenu, planira da promoviše svoju Strategiju za slobodnu i otvorenu regiju Indo-Pacifik i u kojoj planira da gradi "visokokvalitetnu infrastrukturu". Ovu strategiju je Vašington odobrio, a i ona je takođe viđena kao rivalna Pojasu i putu.

Kinesku inicijativu Pojas i Put ili "Jedan pojas, jedan put", prvi put je spomenuo predsednik Si Đinping u govoru na univerzitetu u Kazahstanu 2013. godine. Ona predstavlja jedan od alata kojim Kina želi da preuzme veću ulogu na međunarodnoj sceni finansiranjem i gradnjom globalnih transportnih i trgovinskih veza u više od 60 država.

Si je ovu inicijativu promovisao prošle godine kada je na samitu u maju pozvao brojne svetske lidere i rekao da planira da projekat finansira sa 124 milijarde dolara.

Kineska vojska
Foto: Profimedia

Lokalne kineske vlasti, državne i privatne kompanije su pojurile da pokažu podršku predsedniku investiranjem i uzimanjem pozajmica.

U januaru je Peking istakao svoje ambicije za proširivanje inicijative sve do Arktika, radom na pomorskim putevima, koji su se otvorili usled globalnog zagrevanja i formiranjem takozvanog "Polarnog puta svile".

SAD, Indija, Japan i Australija su nedavno obnovile razgovore o produbljivanju saradnje u oblasti bezbednosti i radu na alternativama za regionalna infrastrukturna finansiranja kojr nudi Kina.

Ova četvorka se prethodno sastala pre jedne decenije da bi razgovarala o bezbednosti, što je i tada "nerviralo" Kinu, koja je to videla kao pokušaj regionalnih demokratija da zaustave njen napredak.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd