fbpx
Skip to main content
Vakcina

KO ĆE JE PRVI PRIMITI? Profesor sa Oksforda otkrio kada stiže vakcina protiv korone!

Foto: Profimedia
Prve dve faze kliničkog testiranja oksfordske vakcine bile su uspešne

Vakcina protiv korona virusa goruća je tema u medijima već mesecima, jer je cepivo jedini način da stanovništvo planete brzo stekne imunitet na virus koji je odneo više od 1,1 miliona života. Profesor Ejdrijan Hil sa Univerziteta Oksford rekao je za britanske medije da su dve faze kliničkog ispitivanja pokazale da je vakcina bezbedna, i da će stići pre kraja godine.

-Vakcina za hitnu upotrebu biće davana najugroženijima, medicinskim radnicima i starijima, pre zvaničnog završetka kliničkog testiranja.

-Hitno odobravanje vakcine znači da će najugroženije grupe moći da je prime već pre Božića. Ostatak populacije imaće vakcinu na raspolaganju početkom sledeće godine, rekao je profesor Hil. -Iznenadio bih se da ova pandemija ostane u zamahu i krajem proleća. Siguran sam da će, makar u Britaniji, do tada biti kolektivnog imuniteta, rekao je on.

Prve dve faze kliničkog testiranja oksfordske vakcine bile su uspešne, i vakcina je izazvala jaku reakciju imunološkog sistema. Bezbedna je za upotrebu, a biće dostupna najugroženijim grupama i pre završetka treće faze testiranja.

Oksfordski Institut Džener sprovodi testiranje na devet lokacija u Britaniji sa oko 10.000 dobrovoljaca, dok partneri sprovode testiranje na dodatnim lokacijama u Brazilu, Južnoj Africi, SAD-u i Indiji.

TREBA IH DRŽATI U MRAKU? Svet uvodi sankcije Jerevanu? Sve je u njihovim rukama

TREBA IH DRŽATI U MRAKU? Svet uvodi sankcije Jerevanu? Sve je u njihovim rukama

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
-4 Beograd