fbpx
Skip to main content
britanski parlament

KO ĆE NASLEDITI TEREZU MEJ? 11 kanditata bi u fotelju šefa "torijevaca" i Britanske vlade

Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkan
Za naslednika Tereze Mej na mestu lidera Konzervativne partije, odnosno premijera Velike Britanije, boriće se 11 kandidata.

Jedno od glavnih pitanja za kandidate biće njihov odnos prema Bregzitu, problemu koje je podelilo stranku i Terezu Mej koštao funkcije.

Kandidati koji su osigurali najmanje osam glasova ostalih članova ispuniće uslov za ulazak u trku, a prvi na listi je bivši gradonačelnik Londona i ministar spoljnih poslova Boris Džonson sa 56 glasova kolega koje su ga podržale.

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Rusija započela pratnju toka vojnih vežbi NATO-a u Baltičkom moru

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Rusija započela pratnju toka vojnih vežbi NATO-a u Baltičkom moru

PRIHVAĆEN CIPRASOV ZAHTEV ZA VANREDNE IZBORE: Grci 7. jula na biračkim mestima!

PRIHVAĆEN CIPRASOV ZAHTEV ZA VANREDNE IZBORE: Grci 7. jula na biračkim mestima!

Zelenski za mirno rešenje sa Donbasom, državni tužilac ih tuži za IZDAJU DRŽAVE!

Zelenski za mirno rešenje sa Donbasom, državni tužilac ih tuži za IZDAJU DRŽAVE!

Džonson je izraziti favorit za budućeg premijera, a njegova snažna posvećenost tvrdom Bregzitu smatra se problematičnom među "torijevcima". Ovaj 54-godišnjak zapretio je da će odbiti da plati ugovorene dugove Velike Britanije prema EU, osim ako se sporazum o povlačenju ne promeni i izjavio da će Britanija izaći iz EU 31. oktobra "sa ili bez dogovora".

Bivši ministar obrazovanja i aktuelni ministar za životnu sredinu Majkl Gov, jedna od vodećih figura Bregzita uz Džonsona, obezbedio je 30 glasova. Za njega se kaže da je isto toliko posvećen izlasku Britanije iz EU koliko i Džonson, ali da ima veći potencijal da ujedini stranku zbog svog stava da Bregzit bez dogovora treba izbeći.

Bivši ministar zdravstva i aktuelni ministar spoljnih poslova Džeremi Hant ima 29 glasova, a tokom referenduma 2016. godine vodio je kampanju da Britanija ostane u EU. Od tada se, međutim "ponovo rodio" kao pristalica Bregzita i čak sugerisao da je EU kao Sovjetski Savez, ali i da je prilikom posete Sloveniji tu zemlju nazvao "bivšim vazalom ŠSR". Hant smatra da će njegova stranka počiniti "političko samoubistvo" ako pokuša da dobije Bregzit bez dogovora.

Po broju glasova sledeći na listi je bivši sekretar Bregzita Dominik Rab sa 21 pristalicom. Rab, sin jevrejskog izbeglice koji je pobegao iz nacističke Nemačke, posvećeni je evroskeptik i kritičar dogovora za Bregzit Tereze Mej. Ovaj advokat po obrazovanju bio je javno ismejan 2018. godine kada je rekao da "nije sasvim razumeo" koliko se Velika Britanija oslanja na prelaz Dover-Kale u trgovini.

britanski parlament
Foto: Profimedia

Sadžid Džavid, sin pakistanskog imigranta i vozača autobusa, aktuelni je ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije. On računa na 18 glasova, a pre nego što je ušao u parlament 2010. godine imao je uspešnu bankarsku karijeru. Džavid je glasao za Ostatak na referendumu 2016. godine, ali je od tada pokušao da se iskupi zauzimanjem oštrog stava prema imigraciji. Kontroverzno je ukinuo britansko državljanstvo Šamime Begum, londonskoj tinejdžerki koja je pobegla da se pridruži ISIS-u u Siriji, ali je potom zatražila da se vrati u Veliku Britaniju.

Aktuelni ministar zdravlja Met Henok, koji je sa 40 godina najmlađi član kabineta računa na 13 glasova. On je vodio kampanju za ostanak tokom referenduma, a sada tvrdi Bregzit bez dogovora nije opcija, odnosno da treba izabrati između između izlaska sa dogovorom i ostanka.

Poslanik Mark Harper je za sada obezbedio šest glasova, priznaje da je "autsajder" u trci za mesto premijera, ali da mu to daje "najjači borbeni duh". On je 2016. godine glasao za ostanak, ali sada tvrdi da želi da Velika Britanija napusti EU uz dogovor, iako kaže i da izlazak bez dogovora ostaje opcija.

Bivša televizijska voditeljka i ministarka za rad Ester Mekvej, koja računa na pet glasova, izjavila je da će ako postane premijerka osigurati izlazak Britanije iz EU 31. oktobra sa ili bez dogovora, dok se sekretar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, takođe sa pet glasova, izrazito protivi Bregzitu bez dogovora.

UHAPŠEN BIVŠI PREDSEDNIK! Sumnjiči se za korupciju

UHAPŠEN BIVŠI PREDSEDNIK! Sumnjiči se za korupciju

"KO ZAPOČNE RAT SA NAMA, NEĆE GA ZAVRŠITI" Iranci spremni za NAPAD, ali pozivaju NA MIR (FOTO)

"KO ZAPOČNE RAT SA NAMA, NEĆE GA ZAVRŠITI" Iranci spremni za NAPAD, ali pozivaju NA MIR (FOTO)

POLITIČKO SAMOUBISTVO ILJIRA METE?! Nastavlja se "RAT" u Tirani, Edi Rama uputio TEŠKE REČI predsedniku Albanije

POLITIČKO SAMOUBISTVO ILJIRA METE?! Nastavlja se "RAT" u Tirani, Edi Rama uputio TEŠKE REČI predsedniku Albanije

Konačno, poslanici Sem Gajmah i Andrea Lisom imaju po tri glasa. Gajmah, koji je detinjstvo proveo u Gani, zalaže se za novi referendum na kojem bi, glasao za ostanak Britanije u EU, dok Lisom želi da se Bregzit dogodi 31. oktobra.

Kandidatima koji uđu u trku biće potrebno najmanje 17 glasova da prođu u drugi krug, u kojem će oni koji osvoje podršku manje od 33 kolege biti eliminisani. Proces glasanja se dalje nastavlja dok ne ostanu samo dva kandidata između koji se bira sledeći premijer Velike Britanije.    

Lista kandidata, inače, zaključena je danas. 

DA LI STE ZA SUROGAT MAJČINSTVO?

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
4 Beograd