fbpx
Skip to main content
korona virus

KO JE KRIV ZA DRUGI TALAS KORONE? Stručnjaci našli odgovor

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Zemlje širom Evrope suočavaju se sa porastom broja obolelih nakon ukidanja blokada

"Masovni pokret" evropskih turista rešenih da se opuste nakon ukidanja blokada ovog leta je u velikoj meri krivac za drugi talas korona virusa u Evropi, rekao je zdravstveni stručnjak.

Maske obavezne u restoranima: Nove mere stupile na snagu

Maske obavezne u restoranima: Nove mere stupile na snagu

Putin: Masovna vakcinacija do kraja godine

Putin: Masovna vakcinacija do kraja godine

NEPOŠTOVANJE PREMA VERSKIM, LJUDSKIM I MORALNIM VREDNOSTIMA: Još jedna država osudila terorizam u Francuskoj

NEPOŠTOVANJE PREMA VERSKIM, LJUDSKIM I MORALNIM VREDNOSTIMA: Još jedna država osudila terorizam u Francuskoj

- Svako ko se vozio auto-putevima u Francuskoj u avgustu video je kolone holandskih karavana koji se kreću prema jugu, skoro kao migracija životinja u Africi - rekao je Martin Meki, profesor javnog zdravlja u školi za higijenu i tropsku medicinu u Londonu.

To je bilo neverovatno, dodao je on, i nije se dogodilo u drugim delovima sveta.

U nekim slučajevima Evropljani su doneli Kovid-19 u zemlje koje su bile relativno netaknute u prvom talasu infekcija, kao što je Grčka, objašnjava stručnjak.

- U drugim slučajevima, virus su vratili u zemlje koje su prilično dobro prošle, kao što su Nemačka i Austrija - ističe Meki.

Ovaj masovni egzodus letnjih odmora suštinski je evropski fenomen, tvrdi Meki, i delimično objašnjava zašto zemlje Azije, na primer, ove jeseni nisu videle sličan dramatičan drugi talas.

- Vi ne vidite da se svi Amerikanci sele na Floridu u isto vreme, na primer. Ne vidite ni da svi odlaze u isto vreme na plaže u Maleziji ili bilo gde drugde u Aziji - objašnjava profesor.

Unutar Evrope, zemlje koje uspostavljaju čvrste sisteme za pronalaženje, testiranje, praćenje, izolaciju i podršku zaraženim ljudima sada se nešto bolje snalaze u pogledu suzbijanja širenja korona virusa, "iako se svi trenutno muče".

On tvrdi, slično kao i Evropska komisija, da kontinent treba da se kreće ka Evropskoj zdravstvenoj uniji, sa zajedničkim pristupom kada je u pitanju praćenje i suzbijanje infekcija.

- Razlike vode do konfuzije, posebno kod ljudi koji su skeptični - zaključuje Meki.

Da podsetimo, dok neki za početak pandemije i dalje krive Kinu, u kojoj je izbio novi virus i koji se odatle proširio celim svetom, na listi "krivaca" jedno vreme bili su i mladi ljudi, koje su mnogi okrivili da su u izlascima i provodu "pokupili" virus, a onda su ga odneli kući kod roditelja i starijih ukućana.

Zemlje širom Evrope suočavaju se sa porastom broja obolelih nakon ukidanja blokada ranije ove godine.

Većina zemalja sada prijavljuje više slučajeva svakog dana, nego što je to bio slučaj u prvom talasu u martu i aprilu.

Situacija je posebno dramatična u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Češkoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, zemljama koje su u velikoj meri bile pošteđene u prvom talasu infekcija.

Neke od njih ponovo su se odlučile na drastične korake i uvele policijski čas, ali i nacionalnu blokadu, koja u Francuskoj počinje u petak, a u Nemačkoj 2. novembra.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd