fbpx
Skip to main content
Italija

KORONA ĆE PONOVO PARALISATI ITALIJU: Situacija je zabrinjavajuća, karantin ponovo opcija

Foto: Profimedia
Deset sedmica uzastopno u Italiji raste broj novozaraženih od kovida-19

Deset sedmica uzastopno u Italiji raste broj novozaraženih od covida-19, kao i broj preminulih i hospitalizovanih, što zabrinjava, mada situacija nije kao na vrhuncu panedmije.

KATALONIJA DONELA NOVE MERE: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, poznato i do kada

KATALONIJA DONELA NOVE MERE: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, poznato i do kada

DŽONSON ODBIJA DA PONOVO UVEDE VANREDNE MERE: Zahteva "regionalni pristup"

DŽONSON ODBIJA DA PONOVO UVEDE VANREDNE MERE: Zahteva "regionalni pristup"

"NA IVICI SMO KATASTROFE" Poljska razmatra otvaranje vojnih bolnica na otvorenom

"NA IVICI SMO KATASTROFE" Poljska razmatra otvaranje vojnih bolnica na otvorenom

Politicari, naučnici i običan svet imaju različito, često i suprotno mišljenje, ne samo o realnoj opasnosti od virusa već i o merama koje se nameću za ograničavanje širenja zaraze.

Poznati mikriobiolog profesor univerziteta iz Padove Andrea Krisanti je izjavio da se plaši da ce oko Bozića u Italiji biti neophodno uvesti karantin i da bi ubrzo mogli imati 10 do 12 hiljada novozaražneih dnevno.

Sugeriše da bi bilo važnije od uvođenja restriktivnih mera "blokirati virus", a to se, kako navlodi, čini "tapet-testiranjem" stanovništva.

Epidemiolog Visokog Instituta za zdravstvo, koji obrađuje podatke o širenju covida-19, Patricio Pecoti tvrdi da bi za dve sedmice Italija mogla imati i do stotinu dnevno preminulih od koronavirusa.

- Između pojave prvih simptoma i smrti obično prođu dve sedmice, prema tome današnjih 40 žrtava su se razboleli kada smo imali dnevno 1600 novozaraženih. Sa današnjih 6 000 zarazenih za dve sedmice možemo računati na stotinu preminulih dnevno”, kaže za list "Hafington Post" - Pecoti.

Naučni savetnik ministra za zdravstvo Valter Ričardi je, govoreći za televeziju takođe rekao da se u Italiji može očekivati rast zaraženih na vise od 10 hiljada dnevno, ali veruje "da su nove restriktivne mere koje su na snazi od juče, za pocetak dobre i da ce se njihovi rezultati videti tek za sedam do deset dana".

Poznati lekar, anesteziolog u čuvenoj milanskoj bolnici "San Rafaele", Alberto Zangrilo, poznatiji još kao lični lekar lidera stranke "Forca Italija" Silvija Berluskonija je ovih dana ponovio mišljenje "da je virus oslabio i da nije tako opasan".

Doktor Zangrilo je u junu tvrdio da je "koronavirus klinički mrtav", a nakon što se njegov glavni pacijent Silvio Berluskoni zarazio, Zangrilo je izmenio svoje misljenje, a ovih dana ponovo govori o "mrtvom koronavirusu".

Političari, naročito stranke desne orjentacije su protiv restriktivnih mera koje je uvela vlada kako bi ograničila širenje zaraze.

Lider stranke "Frateli d''Italija" Ðorđa Meloni, je izjavila u parlamentu da će se stranke desnog centra "boriti danas više nego juče protiv vladinih idiotskih mera za suzbijanjje širenja virusa".

Građani su uglavnom disciplinavani i poštuju mere zabrane koje je uvela vlada, a oni koji demonstriraju odbijajući da i na otvorenom nose zaštitne maske, plaćaju kaznu od 400 do hiljadu evra.

Vremenska prognoza
Clear sky
38 Beograd