fbpx
Skip to main content
Stari bračni par

KORONA IM POTPUNO UGROZILA ŽIVOT: Građani beže iz domova za stare zbog straha od virusa

Foto: Profimedia/ilustracija
Strah od korona virusa naterao je najstarije da napuste domove.

Na Apeninskom poluostrvu ima oko 300.000 starijih lica smeštenih u raznim strukturama za starije osobe po raznim osnovama, one za koje plaća porodica ili koje su na listi o trošku države, autonomne ili ne i do sada je njih deset posto napustilo takav smeštaj, znači oko 30.000.

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Praznici su na pragu, a sa njima stiže i karantin: Ova zemlja ponovo sprečava širenje zaraze rigoroznim merama!

Praznici su na pragu, a sa njima stiže i karantin: Ova zemlja ponovo sprečava širenje zaraze rigoroznim merama!

DRAMA U AUSTRIJI: Usled korona pandemije samo u jednom danu zaraženo 808 ljudi, potvrđeno pet SMRTNIH SLUČAJEVA

DRAMA U AUSTRIJI: Usled korona pandemije samo u jednom danu zaraženo 808 ljudi, potvrđeno pet SMRTNIH SLUČAJEVA

Razlozi su dvojaki, ponajviše strah od nove zaraze kao i ekonomski, jer su mnoge porodice ili član porodice izgubili posao, pa je plaćanje smeštaja za svoje drage postao ekonomski neizdrživ, iako je napor za opslužiti starija lica veoma veliki i ekstremno težak.

Takav broj lica kao i starosna granica daleko je veći na severu i u centralnom delu Italije: Lombardija, Veneto, Pijemonte, Ligurija, Emilija Romanja ali i Toskana, dok na jugu postoji drugačija kultura, takva lica više su  smeštena u okviru familija.

Sada se u ovoj vanrednoj situaciji dosta toga menja, familije na severu gde god je to mogućno radije se opredeljuju da starije osobe kraj života provedu kod kuće u poznatom okruženju, jer je usamljenost u staračkim domovima često doprinela osećanju potpune napuštenosti u vreme Kovida, zbog nemogućnosti da ih posete porodice, kada je to bilo zabranjeno a i danas samo uz dozvolu familija povremeno može da poseti svoje drage.

Nikada neće biti potpuno poznat broj preminulih od korona virusa u staračkim strukturama u Italiji jer su mnoge osobe preminule a da im nije bio urađen ni tampn test i ne zna se šta je bio realni uzročnik njihovog kraja.

Tako zvanična statistika iznosi broj između 9.000 i 10.000, a evidentan je onaj od preko 10.000.

Ostaje i dalje velika lista čekanja za smeštaj starijih lica i iznosi preko 100.000 u Lombardiji, Pijemonte, Liguriji, ali je blokirana za sada zbog Kovida, tako da pored onih koji su napustili centre za smeštaj ima i onih koji čekaju da budu smešteni jer porodice nemaju drugog rešenja ili je reč o starijim osobama bez porodica i mogućnosti da budu drugačije opslužene i na teretu su države.

Sveukupna suituacija je istinski dramatična jer nedostaje i pomoć za kućnu negu i to je jedna crna rupa u italijanskom zdravstvu, nedostaje ogroman broj lica za kućnu negu a veliki je broj obolelih od najtežih bolesti kao što je Alchajmer ili invaliditet gde osoba nije sposobna za bilo kakvu vrstu samostalnosti u svakodnevnom životu.

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd