fbpx
Skip to main content
Stari bračni par

KORONA IM POTPUNO UGROZILA ŽIVOT: Građani beže iz domova za stare zbog straha od virusa

Foto: Profimedia/ilustracija
Strah od korona virusa naterao je najstarije da napuste domove.

Na Apeninskom poluostrvu ima oko 300.000 starijih lica smeštenih u raznim strukturama za starije osobe po raznim osnovama, one za koje plaća porodica ili koje su na listi o trošku države, autonomne ili ne i do sada je njih deset posto napustilo takav smeštaj, znači oko 30.000.

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Praznici su na pragu, a sa njima stiže i karantin: Ova zemlja ponovo sprečava širenje zaraze rigoroznim merama!

Praznici su na pragu, a sa njima stiže i karantin: Ova zemlja ponovo sprečava širenje zaraze rigoroznim merama!

DRAMA U AUSTRIJI: Usled korona pandemije samo u jednom danu zaraženo 808 ljudi, potvrđeno pet SMRTNIH SLUČAJEVA

DRAMA U AUSTRIJI: Usled korona pandemije samo u jednom danu zaraženo 808 ljudi, potvrđeno pet SMRTNIH SLUČAJEVA

Razlozi su dvojaki, ponajviše strah od nove zaraze kao i ekonomski, jer su mnoge porodice ili član porodice izgubili posao, pa je plaćanje smeštaja za svoje drage postao ekonomski neizdrživ, iako je napor za opslužiti starija lica veoma veliki i ekstremno težak.

Takav broj lica kao i starosna granica daleko je veći na severu i u centralnom delu Italije: Lombardija, Veneto, Pijemonte, Ligurija, Emilija Romanja ali i Toskana, dok na jugu postoji drugačija kultura, takva lica više su  smeštena u okviru familija.

Sada se u ovoj vanrednoj situaciji dosta toga menja, familije na severu gde god je to mogućno radije se opredeljuju da starije osobe kraj života provedu kod kuće u poznatom okruženju, jer je usamljenost u staračkim domovima često doprinela osećanju potpune napuštenosti u vreme Kovida, zbog nemogućnosti da ih posete porodice, kada je to bilo zabranjeno a i danas samo uz dozvolu familija povremeno može da poseti svoje drage.

Nikada neće biti potpuno poznat broj preminulih od korona virusa u staračkim strukturama u Italiji jer su mnoge osobe preminule a da im nije bio urađen ni tampn test i ne zna se šta je bio realni uzročnik njihovog kraja.

Tako zvanična statistika iznosi broj između 9.000 i 10.000, a evidentan je onaj od preko 10.000.

Ostaje i dalje velika lista čekanja za smeštaj starijih lica i iznosi preko 100.000 u Lombardiji, Pijemonte, Liguriji, ali je blokirana za sada zbog Kovida, tako da pored onih koji su napustili centre za smeštaj ima i onih koji čekaju da budu smešteni jer porodice nemaju drugog rešenja ili je reč o starijim osobama bez porodica i mogućnosti da budu drugačije opslužene i na teretu su države.

Sveukupna suituacija je istinski dramatična jer nedostaje i pomoć za kućnu negu i to je jedna crna rupa u italijanskom zdravstvu, nedostaje ogroman broj lica za kućnu negu a veliki je broj obolelih od najtežih bolesti kao što je Alchajmer ili invaliditet gde osoba nije sposobna za bilo kakvu vrstu samostalnosti u svakodnevnom životu.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd