fbpx
Skip to main content
Vakcinacija dece

KOJIM CEPIVIMA SE VAKCINIŠU DECA ŠIROM SVETA I U KOJOJ MERI: Kinezi se spremaju za imunizaciju po vrtićima, SAD za školarce

Foto: Profimedia
U Kini trenutno se vakcinišu samo deca starosti 12 i više godina, ali uskoro bi trebalo da počne i vakcinacija mališana uzrasta tri godine, najavile su tamošnje vlasti.

Vakcinacija odraslih traje od početka godine, a tokom poslednjih nekoliko meseci sve veći broj zemalja odlučilo je da vakciniše decu. Starosna granica sve više se spušta pa sada neke zemlje, poput Kine, planiraju da vakcinišu mališane vrtićkog uzrasta. Sa druge strane planete, u SAD uskoro bi mogla da počne imunizacija dece školskog uzrasta.


JEZIVA PORUKA ISPISANA PASTOM ZA ZUBE Mladić se probudio i ŠOKIRAO scenom koju je zatekao u kupatilu (FOTO)

JEZIVA PORUKA ISPISANA PASTOM ZA ZUBE Mladić se probudio i ŠOKIRAO scenom koju je zatekao u kupatilu (FOTO)

"BOGATE DRŽAVE DA PRIZNAJU SVOJU ISTORIJSKU ODGOVORNOST" Indija poslala brutalnu poruku svetskim silama

"BOGATE DRŽAVE DA PRIZNAJU SVOJU ISTORIJSKU ODGOVORNOST" Indija poslala brutalnu poruku svetskim silama

URAGAN NASTAVLJA DA PUSTOŠI SICILIJU: Dramatične scene poplava! Gradonačelnik moli - "Ostanite kod kuće" (FOTO/VIDEO)

URAGAN NASTAVLJA DA PUSTOŠI SICILIJU: Dramatične scene poplava! Gradonačelnik moli - "Ostanite kod kuće" (FOTO/VIDEO)

Vakcinacija 28 miliona dece uzrasta od 5 do 11 godina mogla bi da počne tokom narednih nekoliko nedelja, nakon što su u utorak Uprava za hranu i lekove (FDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdili da je korist od vakcinacije dece Fajzer vakcinom nadmašuje sve druge zdravstvne rizike.

Podaci iz kliničkih ispitivanja Fajzer kompanije otkrili su da je pedijatrijska doza vakcine - jedna trećina one koja se daje odraslima i adolescentima - bezbedna i efikasna 90 odsto.

Konačna odluka u SAD još nije doneta, ali ako bude već je najavlejno da će 15 miliona doza otići u pedijatrijske ordinacije, dečije bolnice i apoteke širom zemlje.

Podaci iz SAD pokazuju da se deca uzrasta od 5 do 11 godina suočavaju sa ozbiljnom kliničkom slikom. Od ukupno 8.300 hospitalizacija u Americi, trećina pacijenata je na intenzivnoj nezi su deca, a skoro stotinu mališana je preminulo.

Izrael kupuje Fajzer za decu

Nakon vakcinacije tinejdžera, Izrael se sprema za imunizaciju dece uzrasta od 5 do 11 godina. Za potrebe vakcinacije najmlađih Izrael će nabaviti šest miliona doza vakcina kompanije Fajzer. Kako navode tamošnje vlasti, trenutno imaju dovoljno vakcina da realizuju ovu kampanju, ali da se dodatne doze naručuju i za tinejdžere kada bude došao red da oni prime treću dozu vakcine.

deca
Foto: Profimedia

Istraživanje koje je sprovedeno u ovoj zemlji pokazalo je da je Fajzerova vakcina izuzetno efikasna protiv delta soja među mladima starosti od 12 do 18 godina. Efikasnost je između 90 i 93 odsto.

Modernina vakcina za decu

Kompanija Moderna je pre nekoliko dana objavila da je njena vakcina stvorila jak imuni odgovor kod mladih ali i kod dece starosti od 6 do 11 godina. To su pokazali podaci kliničke studije.

Uskoro će ove podatke poslati američkim i evropskim zdravstvenim telima, kao i agencijama za lekove. Moderna je istakla da su deca dobijala dve doze od po 50 mikrograma akcine. To je polovina od doze koju dobijaju odrasli i ona uspela da stvori neutrališuća antitela kod mališana.

Bilo je i nis pojava ali su iz kompanije istakli da su one bile blage i to u vidu bola na mestu uboda, glavobolje i malaksalosti.

Kina vakciniše decu od tri godine

U Kini trenutno se vakcinišu samo deca starosti 12 i više godina, ali uskoro bi trebalo da počne i vakcinacija mališana uzrasta tri godine, najavile su tamošnje vlasti. Ubrzo potom, pet provincija objavilo je da će vakcinacija dece od 3 do 11 godina biti obavezna.

vakcinacija dece
Foto: Profimedia

Za vakcinaciju odraslih i dece uzrasta od 3 do 17 godina, Kina je odobrila samo dve domaće vakcine - "Sinovak" i "Sinofarm". Cepivo "Sinovak", van Kine najviše se koristi u zemaljama Afrike i Južne Amerike. U Čileu je već odobrena za upotrebu kod dece od šest godina, a kompanija je nedavno obajvila i da je počela klinička ispitivanja za upotrebu kod dece od šest mesci do 17 godina života.

Vakcinacija tinejdžera u Evropi

U maju je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila Fajzer vakcinu za decu uzrasta od 12 do 15 godina. Danska i Španija su vakcinisale veći deo dečje populacije najmanje jednom dozom.

Francuska je do sredine septembra jednom dozom vakcinisala oko 66 odsto populacije starosti od 12 od 17 godina, dok je 52 odsto skroz vakcinisano.

U junu su nemački naučnici savetovali da treba vakcinisati decu starosti od 12 do 15 godina. U Švedskoj deca uzrasta od 12 do 15 godina mogu da se vakcinišu ako imaju neku bolest pluća, astmu ili neku hroničnu bolest. U Norveškoj su deca od 12 do 15 godina vakcinisana jednom dozom vakcine, dok je odluka o drugoj biti doneta kasnije.

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd