fbpx
Skip to main content
korona virus

JUŽNOM AMERIKOM HARA NOVI SOJ: U nekim državama svaki treći stanovnik zaražen LAMBDOM - zašto je ova vrsta korone toliko opasna?

Foto: Profimedia/Shutterstock
Ova varijanta virusa prvi put se pojavila avgusta 2020. godine u Peruu

Soj C37. varijanta sa Anda ili jednostavno lambda. Moguće je da će uskoro ime ovog soja dospeti na naslovne stranice širom sveta. Pre nedelju dana Svetska zdravstvena organizacija svrstala je taj soj u kategoriju "pod posmatranjem" jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja. Tačnije u 29, a sedam od njih su latinoameričke zemlje: Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile, prenosi DW.

U julu se letuje i u Španiji! HIT PONUDE: Kipar od 499 EUR, Ljoret de Mar od 585 EUR

U julu se letuje i u Španiji! HIT PONUDE: Kipar od 499 EUR, Ljoret de Mar od 585 EUR

PRIJAVLJENO SILOVANJE NA DEČJEM IGRALIŠTU: Policija pružila pomoć žrtvi, park ograđen dok traje istraga

PRIJAVLJENO SILOVANJE NA DEČJEM IGRALIŠTU: Policija pružila pomoć žrtvi, park ograđen dok traje istraga

(VIDEO) TRAGEDIJU SNIMILE SIGURNOSNE KAMERE: Upao na žurku i zbog ljubomore UBO U SRCE devojčinog druga

(VIDEO) TRAGEDIJU SNIMILE SIGURNOSNE KAMERE: Upao na žurku i zbog ljubomore UBO U SRCE devojčinog druga

Varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Hairo Mendez-Riko, stručnjak za virusne bolesti pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji rekao je da do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda-varijante.

- Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj uporedili s varijantama gama i delta - rekao je.

Vakcina - najbolje sredstvo protiv raznih sojeva

Gama i delta varijanta pripadaju, kao i prethodne varijante alfa i beta, u "zabrinjavajuće sojeve". Dokazano je da su zaraznije, teže se suzbijaju i dovode do teških oboljenja.

Hairo Mendez-Riko kaže da je vakcina delotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva.

- Sve odobrene vakcine generalno su efikasne protiv svih varijanti koronavirusa koji su u opticaju širom sveta. Nema razloga da pretpostavimo da to nije tako kod soja lambda - govori on.

Brazil
Foto: Profimedia

Mnogi naučnici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 odsto svetskog stanovništva bude vakcinisano. Do tada mogu da se pojavljuju stalno nove varijante virusa.

- Mada postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Verovatno će korona virus u svom evolucionom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina - umiruje Hairo Mendez-Riko.

Lambda ima odlične početne uslove u Peruu

Pablo Cukajama je tražen sagovornik kada je reč o lambda soju virusa. Taj peruanski mikrobiolog je sa svojim timom sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi otkrio tu varijantu u svojoj domovini.

- U decembru smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem marta je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri meseca kasnije, u celoj zemlji ga je 80 odsto. Lambda je u veoma kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu - kaže on.

vakcinacija
Foto: Profimedia

Ta varijanta je, dakle, potisnula sve ostale koje važe kao opasne. Pa čak i gama varijantu iz Brazila. Osim toga, Cukajama podseća da je nova varijanta zatekla idealne startne uslove u njegovoj zemlji.

- Mi smo zemlja koja je najgore prošla u pandemiji, imamo 187.000 mrtvih i najveću stopu smrtnosti na svetu. Zato nije čudo što se baš ovde pojavila nova varijanta - kaže on.

Južnoj Americi preti treći talas

Verovatno ćemo morati da se naviknemo na činjenicu da u Latinskoj Americi, gde je zabeleženo više od milion umrlih, nastaju novi sojevi korona virusa. U Kolumbiji se pojavila izuzetno zarazna varijanta B.1.621. Preopterećeni zdravstveni sistemi, veliki deo stanovništva koji rade kao prekarni radnici koji se ne mogu pridržavati mera ako žele ekonomski da prežive, nedostatak vakcina - sve to je idealna mešavina za varijante kao što je lambda.

- Čile je vakcinisao preko 60 odsto stanovništva, ali ta zemlja je izuzetak na kontinentu - kaže peruanski naučnik.

korona virus
Foto: Profimedia/ilustracija

- Vrlo verovatno će se u južnoameričkoj zimi, između jula i septembra, sa trećim talasom pojaviti nove varijante virusa, možda ne opasnije, ali svakako zaraznije - dodaje.

Pandemija se može suzbiti samo globalno

Posle donatorske konferencije programa za pomoć Kovaks, početkom juna je skupljeno 9,6 milijardi dolara za vakcinaciju u siromašnijim zemljama: 1,8 milijardi doza vakcine će biti podeljeno u 90 država. To je početak. Izgleda da svi polako shvataju da se pandemija može okončati samo globalnim naporima.

- Strategija bogatih zemalja može sada samo da bude što brže snabdevanje siromašnijih zemalja vakcinom, jer će inače uvek iskrsavati nove varijante virusa - kaže Pablo Cukajama, podsećajući da za koronavirus i dalje važi da niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd