fbpx
Skip to main content
Šreder

Krim će morati da se prizna kao RUSKI, poručuje bivši nemački kancelar

Foto: Profimedia
Šreder je takođe naglasio da Evropa mora da nastavi saradnju sa Moskvom

Pre ili kasnije, Krim će morati da se prizna kao ruski, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u intervjuu za „Ahener nahrihten“.

- To je realnost koja će jednog dana morati da se prizna. Između ostalog, Krim, koji je ranije pripadao Rusiji, bio je 1954. poklon sovjetskog vođe Hruščova tada sovjetskoj Ukrajini. On je mislio da će sovjetski komunizam živeti jednako dugo kao katolička crkva. Na sreću, to se nije dogodilo - rekao je nemački političar.

Šreder je takođe naglasio da Evropa mora da nastavi saradnju sa Moskvom i dodao da je Rusija najbliži sused i da bez nje na kontinentu neće biti dugoročnog mira.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog u svetlu državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Ranije su mediji saopštili da je Tramp u razgovoru sa liderima G7 nazvao Krim ruskim, jer se na njegovoj teritoriji govori na ruskom jeziku. Bela kuća odbila je da komentariše ove informacije.

Pratite nas na našem Instagram profilu

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Snow
-3 Beograd