fbpx
Skip to main content
Sebastijan Kurc

KURC SE IPAK NE POVLAČI? Politička drama trese Austriju, u Beču sigurni u jedno

Foto: Profimedia
Aleksander Šalenberg, naslednik Sebastijana Kurca, sebe je čak opisao kao "saveznog kancelara protiv svoje volje"

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc povukao se u zaklon u jeku istraga zbog korupcije i kupovine novinara.

Njegov naslednik Aleksander Šalenberg biće Kurcova produžena ruka, veruje se u Beču.

BAJDEN SE UPECAO: Njegov potez bacio Ameriku na kolena, Rusija jača munjevito

BAJDEN SE UPECAO: Njegov potez bacio Ameriku na kolena, Rusija jača munjevito

VELIKI POŽAR U PRESTONICI! Stanari u pidžamama bežali iz zapaljene zgrade, žena i dete povređeni (FOTO/VIDEO)

VELIKI POŽAR U PRESTONICI! Stanari u pidžamama bežali iz zapaljene zgrade, žena i dete povređeni (FOTO/VIDEO)

UOČI POSETE DRŽAVNOG SEKRETARA BLINKENA: Zabeležena dva slučaja Havana sindroma u američkoj ambasadi

UOČI POSETE DRŽAVNOG SEKRETARA BLINKENA: Zabeležena dva slučaja Havana sindroma u američkoj ambasadi

Nakon političke drame poslednjih dana Austrija je dobila novog šefa vlade. Aleksander Šalenberg, naslednik Sebastijana Kurca, sebe je čak opisao kao "saveznog kancelara protiv svoje volje".

Biti kancelar čast je "kakvu sam oduvek priželjkivao", rekao je prethodni ministar spoljnih poslova nakon što je položio zakletvu za kancelara u Beču. Ali to je i ukazana čast koju on nije mogao da odbije. Jer, prethodni šef vlade Sebastijan Kurc zatražio je od svog bliskog saradnika da preuzme vođenje austrijske vlade.

Aleksander Šalenberg
Aleksander Šalenberg
Foto: Profimedia

Sam Kurc je morao da se povuče u zaklon se nakon teških optužbi za korupciju, podignutih protiv njega i niza bliskih saradnika iz Austrijske narodne partije (ÖVP). Kurc je to učinio pod pritiskom koalicionog partnera Zelenih, koji bi inače raskinuli vladu s ÖVP.

Kurc sebe vidi kao žrtvu. Kao najmlađi šef vlade na svetu, koji je kancelar postao 2017. sa samo 31 godinom, imao je meteorsku karijeru. On je, tokom jednog televizijskog nastupa, patetično izjavio da nije dao ostavku zbog sebe već zbog Austrije.

Udesno ili uzeleno?

Politički komentatori u austrijskim novinama ne veruju u potpunosti u tu nesebičnost bivšeg kancelara Kurca. Konačno, tokom nove korupcionaške afere postalo je poznato da već godinama postoji sistem kojim je Kurc, koristeći za to i korumpirane medije, radio na preuzimanju stranke, a potom i kancelarskog ureda.

Političkim instinktom, lukavošću i spletkama, Kurc je uspešno manevrisao strankom, popevši se na vrh uzdrmane i zastarele ÖVP. Stranci je dao novi imidž i boju – tirkiznu – pobedio je na izborima i izbacio Socijaldemokrate iz Vlade na bečkom trgu Balhausplac.

Sebastijan Kurc
Foto: Profimedia

Sa strogo konzervativnim kursom i novim licima iz "tirkizne klike", Kurc je uspeo da donese preokret. Nije se libio da uskoči u koliacioni krevet sa desničarskim populistima iz Slobodarske partije Austrije. Prisvojio je populističke teze o strancima i migracionoj politici te se dodvoravao nacionalističkim vlastima u Poljskoj i Mađarskoj.

Kad su Slobodarci posle afere "Ibica" ispali iz vlasti 2019. godine, Kurc posle novih izbora nije oklevao da uskoči u krevet ni sa politički suprotstavljenim Zelenima. Nije, dakle, bio izbirljiv.

Neki ga smatraju oportunistom, poput Gotfrida Valdhojzla. Taj političar Slobodaraca je nakon prošlih izbora predviđao da će koalicija Kurca i Zelenih trajati samo dve godine.

- On je najveći austrijski oportunista - rekao je Valdhojzl, tvrdeći da Kurc ne može da ispuni brojna obećanja građanima.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd