fbpx
Skip to main content
Sergej Lavrov

Lavrov o novom Severnom toku: Amerikanci nas sputavaju!

Foto: Profimedia
Cilj je zadovoljavanje rastuće tražnje evropskih ekonomija za energetskim resursima

Izjave američkog predsednika Donalda Trampa o projektu Severni tok 2 ukazuju na nameru zvaničnog Vašingtona da natera Evropsku uniju da finansira izgradnju skupe infrastrukture za isporuke američkog tečnog prirodnog gasa (TPG), izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Podsećamo da je Tramp u julu, na samitu NATO-a u Briselu, otvoreno kritikovao članice alijanse koje učestvuju u projektu Severni tok 2, dok je Nemačku nazvao "zatočenikom Rusije".

- To ukazuje na promovisanje američkih ekonomskih i energetskih interesa u Evropi, a posebno, ima za cilj da natera članice EU da finansiraju izgradnju skupe infrastrukture i da počnu da kupuju tečni prirodni gas od SAD, koji je za 30-40 odsto skuplji od gasa iz gasovoda iz Rusije - izjavio je Lavrov.

- Na Evropljanima je, međutim, da odluče koja opcija im se više dopada - dodao je.

Lavrov je ponovio da je Severni tok 2 čisto komercijalni projekat i da je cilj implementacije ovog projekta diverzifikacija ruta snabdevanja gasa i uklanjanje rizika tranzita.

Kinezi preko leta povećali uvoz uglja: Rekordni nivo zа četiri i po godine

- Na kraju krajeva, cilj je zadovoljavanje rastuće tražnje evropskih ekonomija za energetskim resursima, kao i jačanje energetske bezbednosti čitavog evropskog kontinenta - istakao je on.

Zvanični Vašington se otvoreno suprotstavlja izgradnji tog gasovoda, i pokušava da ga blokira.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd