fbpx
Skip to main content
Sergej Lavrov, teroristi

LAVROV OBAVESTIO OEBS: Rusija je zabrinuta zbog eskalacije sukoba u "žitnici Evrope"

Foto: Profimedia
Rusija je zabrinuta zbog toga što Kijev prebacuje trupe na kontakt-liniju u Donbasu, i zbog eskalacije izazvane time, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov

On je zabrinutost izrazio tokom telefonskog razgovora sa predsednicom OEBS-a, ministarskom spoljnih poslova Švedske An Linde.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

RUSIJA POČINJE DA PRAVI ČELIČNE GRDOSIJE KAKVE SVET NIJE VIDEO: Ovo će biti najmoćnija flota, Putin sve potvrdio

RUSIJA POČINJE DA PRAVI ČELIČNE GRDOSIJE KAKVE SVET NIJE VIDEO: Ovo će biti najmoćnija flota, Putin sve potvrdio

U DONBASU JE IZVRŠEN GENOCID: Jedna strana je opasno okrvavila ruke

U DONBASU JE IZVRŠEN GENOCID: Jedna strana je opasno okrvavila ruke

- Osnova pažnja je posvećena situaciji na jugoistoku Ukrajine. Ruska strana je izrazila zabrinutost zbog eskalacije sukoba, izazvane prebacivanjem ukrajinske vojske i naoružanja na kontakt-liniju, kao i redovnim napadima Oružanih snaga Ukrajine na predgrađa Donjecka i Luganska - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ističe se da je Moskva zainteresovana za rešavanje sukoba isključivo mirnim putem na osnovi Minskog paketa mera koji nema alternativu.

Istaknuta je potreba da strane sukoba – Kijev, Donjeck i Lugansk bezuslovno sprovode dodatne „Mere za jačanje rečima prekida vatre“, postignute u julu 2020. godine u kontakt-grupi.

Lavrov je takođe pozvao OEBS da aktivnije zahteva od Kijeva da ispuni obaveze u vezi sa regulisanjem situacije u Donbasu.

- Izražena je nada da će aktuelno švedsko predsedavanje OEBS-om preduzeti neophodne napore kako bi postigli da Kijev strogo poštuje svoje obaveze za rešavanje sukoba, uključujući rešavanje humanitarnih problema stanovništva DNR i LNR, pre svega priznavanjem ekonomske blokade tih teritorija - navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Ruska strana je takođe istakla da se u trenutnoj situaciji od Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini zahteva da aktivira korake za nepristrasno praćenje situacije na obe strane kontakt-linije u Donbasu, pre svega slučajeve stradanja civila i rušenja civilne infrastrukture.

Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, telefonski razgovor diplomata održan je 14. aprila na inicijativu predsednice OEBS-a.

U Donbasu je od 27. jula prošle godine na snazi sveobuhvatni prekid vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd