fbpx
Skip to main content
Hamas

LIDER HAMASA OTKRIO JAVNOSTI: Zajedno smo u koordinaciji sa Hezbolahom raketama gađali Izrael

Foto: Profimedia
Hamas kao i Hezbolah dobija snažnu novčanu i oružanu pomoć iz Irana

Rakete lansirane iz Libana i Sirije na Izrael tokom poslednje bitke u pojasu Gaze rezultat su koordinacije palestinskih frakcija i "otpora u Libanu", otkrio je 26. maja Jahja al Sinvar, vođa pokreta Hamas u Gazi. 

UZALUD POKUŠAVATE, RUSI PRATE SVAKI POKRET NATO-a: MiG-31 i danas oterao norveški avion što dalje od granica Rusije

UZALUD POKUŠAVATE, RUSI PRATE SVAKI POKRET NATO-a: MiG-31 i danas oterao norveški avion što dalje od granica Rusije

DONETA ODLUKA U UJEDINJENIM NACIJAMA: 24 države glasale "za", ovo će sigurno zabrinuti Netanjahua

DONETA ODLUKA U UJEDINJENIM NACIJAMA: 24 države glasale "za", ovo će sigurno zabrinuti Netanjahua

ODNOS SA AZERBEJDŽANOM SE NAGLO ZAOŠTRAVA: Pašinjan predstavio novi plan Jermenije

ODNOS SA AZERBEJDŽANOM SE NAGLO ZAOŠTRAVA: Pašinjan predstavio novi plan Jermenije

Sinvar, koji je navodno bio na izraelskoj "listi za odstrel" tokom poslednje bitke, izneo je svoje tokom javne konferencije za štampu u gradu Gaza. Izgovarajući "otpor u Libanu", palestinski lider je mislio na Hezbolah i njegove saveznike.

- Lansiranje raketa iz Libana i Sirije, kao i bespilotna letelica, rezultat su koordiniranih napora između otpora u Gazi i otpora u Libanu - rekao je Sinvar novinarima.

Bitka za Gazu izbila je 10. maja, kada su palestinske frakcije lansirale raketu iz Gaze na Jerusalim kao odgovor na izraelske planove da deložiraju brojnih arapskih porodica iz gradske četvrti Šeik Džarah. Nemilosrdna bitka se završila 21. maja prekidom vatre uz posredovanje Egipta. Tokom bitke, na Izrael je ispaljeno više raketa iz Libana i Sirije.

Trinaestog maja ispaljene su najmanje tri rakete iz priobalnog područja Klaileh, južno od palestinskog izbegličkog kampa Rašidije u južnom libanskom okrugu Tir, preko izraelsko-libanske granice, a rakete su pale u Sredozemno more.

Četrnaestog maja iz Sirije su ispaljene tri rakete, dok su dve pogodile izraelsku Golansku visoravan, ali su pale u nenaseljenim oblastima. Sedamnaestog maja ispaljeno je šest raketa iz južnog Libana prema Izraelu, ali rakete nisu uspele da pređu libansko-izraelsku granicu.

Devetnaestog maja ispaljene su četiri rakete u blizini sela Sidikin u okrugu Tir u južnom Libanu prema Haifi, pri čemu je jedna od raketa presretnuta, druga pala na otvoreno područje, a preostale dve u more.

Dalje, izraelska vojska je 18. maja oborila neidentifikovani dron u blizini granice sa Jordanom. Kasnije je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tvrdio da su dron lansirale iranske snage ili iz Sirije ili iz Iraka.

Iako je dobro poznato da Hamas prima vojnu i finansijsku podršku od Irana i njegovih regionalnih saveznika, Sinvarove primedbe otkrivaju sasvim novi nivo koordinacije između članova takozvane "ose otpora".

Izjave Sinvara će verovatno izazvati veliku zabrinutost u Tel Avivu, koji će se morati da se pripremi za mogući rat na više frontova sa Osovinom otpora. Dan ranije, lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah zapretio je Izraelu "regionalnim ratom" ako nastavi sa provokacijama u Jerusalimu.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd