fbpx
Skip to main content
NATO

LIDERI NATO-a SE PRVI PUT SLOŽILI OKO JEDNE DRŽAVE: Ona predstavlja opasnost po bezbednost, ali ne mogu bez nje!

Foto: Profimedia
U toku je samit lidera NATO članica u Briselu

Očekuje se da će se lideri NATO složiti da Kina predstavlja veliki bezbednosni rizik na samitu u Briselu, što je prvi put da će vojno savezništvo, koje je tradicionalno usmereno na Rusiju, da utvrdi da treba da odgovori na rastuću moć Pekinga.

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

AMERIKANCI NAPADAJU KINU: Vlada SAD stražuje potencijalno CURENJE u kineskoj nuklearnoj elektrani

AMERIKANCI NAPADAJU KINU: Vlada SAD stražuje potencijalno CURENJE u kineskoj nuklearnoj elektrani

PUTIN ZALEDIO AMERIČKOG NOVINARA: Zamislite da pošaljemo vojsku do vaših granica (VIDEO)

PUTIN ZALEDIO AMERIČKOG NOVINARA: Zamislite da pošaljemo vojsku do vaših granica (VIDEO)

Zemlje NATO bi trebalo da usvoje kominike u toku samita. Džejk Saliven američki savetnik za nacionalnu bezbednost, obećao je uoči sastanka kojem će prisustvovati Džo Bajden da će se Kina "pojaviti u saopštenju na robusniji način nego što smo to ikada ranije videli".

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da je NATO imao ulogu u razvoju zajedničke vojne sposobnosti kao odgovor na Kinu, "uključujući i u nuklearnoj sferi", da se uključi u razmenu informacija i deluje kao "forum za demokratske vrednosti", prenosi Gardijan.

NATO, osnovan 1949. godine na početku hladnog rata, stvoren je da odgovori Sovjetskom Savezu i nedavno Rusiji, dok je Kina retko predstavljala ozbiljnu bezbednosnu zabrinutost za njegove članove.

Bajden želi da stvori međunarodne blokove demokratskih nacija koji će delovati kao protivteža kineskom autoritarnom sistemu i njegovoj brzorastućoj ekonomskoj i vojnoj moći, a ova tema je takođe bila visoko na dnevnom redu na sastanku G7 za vikend.

NATO
NATO
Foto: Profimedia

- U poslednjih nekoliko godina sve je veće priznanje da imamo nove izazove. Imamo Rusiju koja se ponaša na način koji nije u skladu sa onim što smo se nadali, a imamo Kinu - rekao je Bajden u kratkim izjavama izrečenim nedugo nakon dolaska.

Druge države su istakle značaj uspostavljanja ravnoteže. Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da lideri NATO ne vide Kinu kao protivnika na isti način na koji ta vojna organizacija vidi Rusiju, ali da mora da uzme u obzir rastući uticaj azijskog giganta.

Džonson je rekao novinarima okupljenim na samitu Alijanse u Briselu da je "Kina gigantska činjenica u našim životima i novi faktor koji NATO mora uzeti u strateško razmatranje", preneo je AP. On je dodao da veruje da niko "za ovim stolom danas ne želi da krene u novi Hladni rat sa Kinom". Džonson je kazao da lideri 30 članica NATO vide izazove, vide stvari koje se moraju rešavati zajedno.

Kineska vojska
Kineska vojska
Foto: Profimedia

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Zapadna alijansa mora da odgovori na ekonomski, politički i vojni uspon Kine, i da će konačno saopštenje sa samita NATO-a zacementirati novu strategiju prema Pekingu.

- Kina nam se približava. Vidimo ih u sajber prostoru, vidimo Kinu u Africi, ali takođe vidimo kako Kina uveliko ulaže u našu ključnu infrastrukturu - rekao je Stoltenberg. Kako je rekao, NATO zna da Kina "ne deli naše vrednosti".

- Moramo zajedno da odgovaramo kao savez - rekao je Stoltenberg, dodajući da Kina "nije neprijatelj ili protivnik".

NATO
NATO
Foto: Profimedia

Lideri G7 kritikovali su Peking zbog kršenja ljudskih prava u njegovoj regiji Sinđijang, pozvali Hongkong da zadrži visok stepen autonomije i zatražili potpunu istragu porekla korona virusa u Kini.

Kineska ambasada u Londonu rekla je da su takva pominjanja Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana iskrivila činjenice i razotkrila "zlokobne namere nekoliko zemalja kao što su Sjedinjene Države".

Stoltenberg je takođe rekao da je odnos alijanse sa Rusijom na "najnižoj tački od kraja hladnog rata". On je za pogoršanje odnosa na početku jednodnevnog samita optužio ruske "agresivne akcije".

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd