fbpx
Skip to main content
Boris Džonson, Vladimir Putin, Si Đinping

LONDON UVODI NOVI ZAKON: Britanci kreću u "krstaški rat" protiv "neprijateljskih zemalja"

Foto: Profimedia
Džonson najavio velike promene

Vlada Velike Britanije planira da usvoji novi zakon, po kojem će sva lica, koja u toj zemlji rade za strane vlade, morati da se registruju. Na ovaj način vlada planira da zaštititi Veliku Britaniju od "neprijateljskih zemalja", kao što su Rusija ili Kina, piše "Tajms".

LUDNICA U AMERICI, JOŠ JEDAN ORUŽANI NAPAD: Petoro ranjenih, pucnjava i na dečijim rođendanima (VIDEO)

LUDNICA U AMERICI, JOŠ JEDAN ORUŽANI NAPAD: Petoro ranjenih, pucnjava i na dečijim rođendanima (VIDEO)

NOVI CRNI REKODR: U Indiji najviše novozaraženih od početka epidemije

NOVI CRNI REKODR: U Indiji najviše novozaraženih od početka epidemije

DA LI ĆE PREŽIVETI KOMUNIZAM NA KUBI: Posle Fidelove smrti njegov brat Raul vodio naciju, sad i on odlazi (FOTO)

DA LI ĆE PREŽIVETI KOMUNIZAM NA KUBI: Posle Fidelove smrti njegov brat Raul vodio naciju, sad i on odlazi (FOTO)

Prema podacima lista, premijer Velike Britanije Boris Džonson objaviće o uvođenju novog zakona tokom kraljičinog obraćanja koje je planirano za 11. maj. On namerava da traži uvođenje novih pravila zbog porasta zabrinutosti delovanjima Moskve i Pekinga.

Nov zakon će omogućiti da se proširi postojeći zakon o krivičnom gonjenju i deportaciji stranih špijuna, koji ugrožavaju nacionalne interese Velike Britanije. U skladu sa tim, odbijanje obavezne registracije će se smatrati krivičnim delom.

Boris Džonson
Boris Džonson
Foto: Profimedia

Koncepcija registracije stranaca je zasnovana na analogičnoj šemi, koja je aktuelna u SAD, a podrazumeva da su strani agenti obavezni da se registruju u Ministarstvu pravde, kao i da periodično dostavljaju izveštaje. Zakon se odnosi na sve, koji predstavljaju interese drugih zemalja, uključujući i konsultante, novinare i eksperte za odnose sa javnošću.

Vlada Velike Britanije planira da revidira i zakon o državnoj tajni i da unese neke promene, koje bi omogućile njegovu primenu i na strance, koji pokušavaju da potkopaju nacionalne interese Velike Britanije iz inostranstva, uključujući sajber kriminalce koji rade za druge države. Trenutno se ovaj zakon odnosi samo na britanske državljane koji su u inostranstvu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Pored toga, plan je da se promene termini u zakonu, koje mnogi članovi vlade smatraju zastarelim. Sada se nezakonitom radnjom smatra krađa "šema, planova, modela koji mogu biti direktno ili indirektno korisni za neprijatelja". Vlada takođe planira da ovu formulaciju zameni "dokumentom, informacijom ili nečim drugim", što bi moglo biti korisno "stranim državama".

Ranije je britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo, da iza sajber napada protiv kompanije "Solar vinds" stoji Spoljnoobaveštajna služba Rusije. London je takođe izjavio da Rusija ostaje najozbiljnija pretnja britanskoj nacionalnoj i kolektivnoj bezbednosti. Prošle nedelje je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin pozvan u Forin ofis u vezi sa "neprijateljskim ponašanjem" Moskve.

Si Đinping
Si Đinping
Foto: Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je naglasio nevinost Moskve za sajber napade. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je da su američke optužbe za umešanost Rusije u masovni hakerski napad na američke savezne agencije neutemeljene.

Rusija je više puta opovrgla optužbe za pokušaje uticaja na demokratske procese u različitim zemljama, a Peskov ih je nazvao "apsolutno neosnovanim". Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, govoreći o navodnom ruskom mešanju u izbore u različitim zemljama, rekao je da za to nema nikakvih dokaza.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd