fbpx
Skip to main content
Aleksandar Lukašenko

Lukašenko uputio novi apel: Nek se pojačaju naoružane jedinice milicije!

Foto: Profimedia
Vlasti u Belorusiji ne vide razlog da se dodvoravaju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukšenko je rekao da bi naoružane jedinice milicije trebalo pojačati, dok vlasti pokušavaju da okončaju višemesečne proteste opozicije.

Putin: Masovna vakcinacija do kraja godine

Putin: Masovna vakcinacija do kraja godine

TRAMP RUSKI FAVORIT: Da li će tako biti i ovaj put?

TRAMP RUSKI FAVORIT: Da li će tako biti i ovaj put?

DA LI JE DOVOLJNO DA NOSITE MASKU I PRSKATE SE ALKOHOLOM? Većina zaboravlja jednu stvar

DA LI JE DOVOLJNO DA NOSITE MASKU I PRSKATE SE ALKOHOLOM? Većina zaboravlja jednu stvar

Lukašenko je u utorak izjavio da vlasti u Belorusiji ne vide razlog da se dodvoravaju onima koji izaberu da se pridruže štrajkačima.

U više delova Minska demonstranti su u ponedeljak formirali "lanac solidarnosti" u znak podrške "ultimatumu naroda", koji je postavila opozicija, podseća Rojters.

Bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska pozvala je zaposlene u privatnim preduzećima, IT radnike i članove verskih zajednica da štrajkuju u znak podrške beloruskoj opoziciji.

U nedelju je istekao ultimatum koji je Tihanovska dala aktuelnom predsedniku Lukašenku. Ključni zahtevi u ultimatumu su ostavka Lukašenka, prekid nasilja i oslobađanje političkih zatvorenika.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Juri Karajev upozorio je u sredu da vlasti neće oklevati da upotrebe bojevu municiju protiv demonstranata, ukoliko to bude neophodno da bi se ugušili protesti protiv reizbora Aleksandra Lukašenka za predsednika, koji traju više od dva i po meseca.

On smatra da je policija bila previše tolerantna prema učesnicima protesta i poručio da će zauzeti oštriji stav.

Karajev je naglasio je da će policija nastaviti da se uglavnom oslanja na nesmrtnosno oružje, ali je upozorio da će upotrebiti vatreno oružje ako se suoči sa nasilnom reakcijom demonstranata.

Beloruska opozicija je u sredu najavila osnivanje nove organizacione strukture, Narodnog anti-kriznog direktorata (PAD), čija bi uloga trebalo da bude stabilizacija situacije u zemlji ukoliko opozicija uspe da svrgne s vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd