fbpx
Skip to main content
Viktor Orban

ORBAN ZAKOPAO PLANOVE EVROPE: "Nećemo migrante po cenu izlaska iz Unije"

FOTO: Tanjug/AP
Višegradska grupa čvrsta u svojim stavovima

Grupa istočnoevropskih zemalja odbacila je novi plan Evropske unije za postupanje s migrantima, zadavši udarac naporima za rešavanje jednog od najtežih evropskih problema.

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

ASTRONOMI OTKRILI ZEMLJU PI: Da li je život na njoj moguć? (VIDEO)

ASTRONOMI OTKRILI ZEMLJU PI: Da li je život na njoj moguć? (VIDEO)

"FLERT SA ZAPADOM JE ZAVRŠEN" Lukašenko se skroz okrenuo Putinu i Rusiji

"FLERT SA ZAPADOM JE ZAVRŠEN" Lukašenko se skroz okrenuo Putinu i Rusiji

Lideri Mađarske, Poljske i Češke, koji svi imaju oštar antiimigracijski stav, u razgovoru sa najvišim zvaničnicima EU odbacili su najnoviju ideju Unije zbog nedovoljno "čvrstog" odnosa prema migrantima.

Razgovori su održani povodom pokušaja EU da reformiše pravila za azilante, pet godina nakon što je kontinent zahvatila migrantska kriza.

Evropska komisija objavila je u sredu nove planove za pooštravanje granične kontrole i pojednostavljene procedure za proterivanje odbijenih azilanata.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban kaže da mere nisu otišle dovoljno daleko, insistirajući na tome da izbeglice moraju najpre da prođu kontrole u kampovima van Evrope.

- Nema napretka - ima mnogo promena, ali to još uvek nije napredak - rekao je Orban novinarima nakon razgovora u Briselu sa češkim i poljskim kolegama i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Zajedno sa Slovačkom, ove tri države čine Višegradsku grupu, koja se žestoko opirala prethodnim naporima EU da raspodeli izbeglice koristeći sistem obaveznih kvota.

Orban je rekao da mu se "ton predloga" više svideo, ali je dodao da je „osnovni pristup nepromenjen“.

- Oni bi želeli da upravljaju migracijama, a ne da zaustavljaju migrante - naveo je Orban i naglasio: "Mađarski stav je - zaustavite migrante. To su dve različite stvari“.

Prema novom planu EU, zemlje Unije koje ne žele da prime migrante, umesto toga, mogle bi da se angažuju u procesu povratka u svoje domove onih čiji su zahtevi za azil odbijeni.

Češki premijer Andrej Babiš odbacio je tu ideju kao "temeljnu glupost".

- Na prvi pogled se čini da Evropska komisija još uvek nije shvatila da da bismo zaustavili ilegalnu migraciju moramo da zaustavimo ilegalne migrante čim kroče na evropsko tlo - rekao je Babiš.

Njegov poljski kolega Mateuš Moravijecki kazao je da će se Višegradska grupa držati svojih zahteva za "najrigoroznijom i najefikasnijom politikom granične kontrole".

- Želimo da sprečimo probleme u izvoru, umesto da moramo da se bavimo ogromnim i kontroverznim predlozima koje imamo od 2016. do 2018. godine o migrantskoj politici - rekao je on.

Nakon sastanka sa trojicom lidera, Ursula fon der Lajen je na Tviteru objavila da su imali "dobru diskusiju" i da su "postigli dogovor da blisko sarađuju".

Planovi EU su razočarali i one s druge strane rasprave, aktivisti za prava migranata osuđujući ih za ksenofobiju i populizam.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd