fbpx
Skip to main content
sahrana

MALI BELI KOVČEG, A BEBINE PORODICE NIGDE: Ovo je poslednja žrtva krize koja bukti između Belorusije i Poljske (FOTO)

Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / TANJUG/AP
Poljski imam je u utorak čitao molitve nad malim belim kovčegom mrtvorođenog iračkog dečaka, najnovijom žrtvom krize na Istoku Evrope.

Dok migranti sa Bliskog istoka pokušavaju da uđu u Evropsku uniju, našli su se blokirani u šumama Poljske i Belorusije okruženi vojskama dve zemlje.

IGRAJ U MOZZARTU I POMOZI ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA!

IGRAJ U MOZZARTU I POMOZI ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA!

"NEMA ZA CIPELE, PANTALONE I KAPUT?" Zagrepčani se propisno obrukali na dočeku Makrona! (FOTO)

"NEMA ZA CIPELE, PANTALONE I KAPUT?" Zagrepčani se propisno obrukali na dočeku Makrona! (FOTO)

POVRATAK U 2020. GODINU: Vlada ove zemlje proglasila VANREDNO stanje na 30 dana!

POVRATAK U 2020. GODINU: Vlada ove zemlje proglasila VANREDNO stanje na 30 dana!

Nakon što je preko noći pao prvi sneg ove sezone, imam Aleksander Ali Bazarevič je čekao u nadi da će otac deteta — u izbegličkom centru i sa suprugom hospitalizovanom u teškom stanju — stići. Kada se nije pojavio, Bazarevič je predvodio sahranu ispred stare drvene džamije i na groblju.

- Još jedna žrtva - rekao je Bazarevič, koji je pre devet dana predvodio molitve za 19. godišnju izbeglicu iz Sirije koja je sahranjena na istom groblju pre devet dana.

- Mislili smo da će se ovo desiti samo jednom, ali sada ovaj deo postaje sve veći i veći - rekao je on, stojeći među četiri jednostavne grobne humke, okružene kamenjem i prekrivene borovim granama.

Sve četiri žrtve sada zajedno počivaju na ivici najvećeg muslimanskog groblja u Poljskoj, koje pripada zajednici Tatara koji su vekovima živeli u istočnim šumama Poljske.

- Počivaće među svojom braćom Tatarima - rekao je on.

Nije poznat tačan broj nastradalih migranata i izbeglica koji su od leta putovali u Belorusiju, a zatim pokušali da pređu u Poljsku, Litvaniju ili Letoniju, tri zemlje koje su članice EU.

EU smatra da iza migrantske krize stoji "hibridni rat" koji vodi autoritarna vlada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

sahrana
Foto: Tanjug/AP

Poljska je naredila vanredno stanje duž svoje granice kako bi sprečila migrante da prođu i sprečila porodice – ili krijumčare – da se približavaju granici u nameri da odu dalje na zapad. Većina njih ima za cilj da stignu do Nemačke ili negde drugde u Zapadnu Evropu, u nekim slučajevima da se ponovo spoje sa rođacima.

Kako je Poljska ojačala svoje vojno prisustvo u toj oblasti, mnogi migranti su ostali zarobljeni u šumi između beloruskih i poljskih snaga.

Poljska granična straža je od septembra prijavila oko 10 mrtvih, ali ih nije identifikovala. U međuvremenu, humanitarne grupe i poljski mediji prijavili su više slučajeva, ali je teško proveriti te smrti.

Bilo je i smrtnih slučajeva migranata na beloruskoj strani, a tela su vraćena u Irak na sahranu, ali vlasti u Minsku nisu saopštile koliko.

Muškarac koji je izgledao kao migrant iz Afrike sahranjen je u ponedeljak na katoličkom groblju Sokolka, nedaleko od muslimanskog groblja u Bohonikiju, jer je pored njegovog tela pronađena Biblija. Ali pošto nije bilo dokazano da je hrišćanin, lokalni sveštenik nije držao misu i svi koji su prisustvovali sahrani bili su novinari.

Poljski mediji su takođe izvestili o smrti 24-godišnjeg sirijskog hrišćanina koga su identifikovali kao Isu Jerjosa.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd