Utorak 19. mar 2024.
Ruska vojska

MARŠ RUSA DALEKO SE ČUJE: Dan pobede nad nacistima VELIČANSTVENO se proslavlja i na Krimu, u Donjecku i Lugansku! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Dimitro Sevastopol
Dan kada je pobeđeno veliko zlo

U ruskom gradu-heroju Sevastopolju održana je Parada trupa Sevastopoljskog garnizona u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu i 77. godišnjice oslobođenja grada.

VOJSKA AFRIČKE ZEMLJE TRIJUMFALNO UMARŠIRALA U PRESTONICU: Proglašena je velika pobeda nad pobunjenicima!

VOJSKA AFRIČKE ZEMLJE TRIJUMFALNO UMARŠIRALA U PRESTONICU: Proglašena je velika pobeda nad pobunjenicima!

VELIKA HRABROST GRAĐANA KIJEVA: Uprkos povampirenju fašizma u Ukrajini oni polažu cveće herojima SSSR-a!

VELIKA HRABROST GRAĐANA KIJEVA: Uprkos povampirenju fašizma u Ukrajini oni polažu cveće herojima SSSR-a!

DRAMA U RUSKOJ REPUBLICI TATARSTAN! Otet avion, ima mrtvih! (FOTO)

DRAMA U RUSKOJ REPUBLICI TATARSTAN! Otet avion, ima mrtvih! (FOTO)

Defileom u Sevastopolju komandovao je načelnik odeljenja obalskih trupa Crnomorske flote pukovnik Igor Svarkovski – učesnik tri parade u Moskvi, dok je raport parade primio komandant Crnomorske flote viceadmiral Igor Osipov.

Pešadijski deo parade otvorile su paradne jedinice trupa Sevastopoljsko garnizona, ritam koraka postavljala je četa bubnjara iz ogranka vojno-pomorske škole "Nahimovski".

​Na Nahimovom trgu prodefilovali su oficiri organa uprave Crnomorske flote, marinci, jedinice obalske vraketne odbrane i PVO, oficiri pomorskog jurišnog vazduhoplovnog puka, trupa Nacionalne garde i Ministarstva za vanredne situacije, kadeti škole "Nahimovski".

Mehanizovani deo parade otvorio je tenk T-34, koji je učestvovao u Krimskoj ofanzivnoj operaciji i oslobađanju Sevastopolja, a kasnije je čuvan na Sapun gori. Takođe su prikazani obalski raketni sistemi "Bastion" zajedno sa obalskim radarskim sistemima "Monolit", lanseri S-400 "Trijumf", protivvazdušni raketni i artiljerijski sistemi "Pancir S", tenkovi T-72B3, oklopni transporteri BTR-82, borbena vozila višecevnih raketnih bacača "Grad", haubice 152 mm "Msta B", haubice 122 mm D-30.

Hiljade ljudi došlo je da prisustvuje paradi u istorijskom centru Sevastopolja, uključujući i one samo za ovu priliku doputovali iz drugih gradova Krima i Rusije. Vojne parade održane su i u Simferopolju i Kerču.

Centralnim ulicama gradova prodefilovali su odredi vojnika i vojne tehnike, uključujući oklopne transportere i protivvazdušne raketne sisteme.

​Glavni gledaoci bili su veterani koji su mogli da prate paradu sa posebno određenih mesta. Paradama su prisustvovali i građani koji su stajali duž ulica. Organizovane su izložbe vojne tehnike, postavljene bine za koncerte. Uveče se očekuje svečani vatromet.

Donjeck i Lugansk

U Donjecku i Lugansku takođe je održana vojna parada u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. U glavnoj ulici Donjecka, u neposrednoj blizini Trga Lenjina, održana je svečana ceremonija početka vojne parade. Paradi prisustvuju lider DNR-a Denis Pušilin, šefovi ministarstava i resora, kao i pozvani počasni gosti.

Dana 9. maja obeležava se Dan pobede nad fašizmom kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju. Parada je održana i u Lugansku.

Lider nepriznate Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik obratio se učesnicima i posetiocima parade.

- Deveti maj je sveti datum za naše građane. Svaka porodica ima svoje heroje koji žive u našim srcima. Ovaj dan vratio je svetu pravo na život i nadu u budućnost. Naša sveta dužnost je da sačuvamo uspomenu na podvig i junaštvo sovjetskog naroda. Ponosni smo na ratnike i pozadince koji su dali svoje živote za živote drugih, spasili Otadžbinu, živote budućih generacija, štiteći svet od fašizma - rekao je Pasečnik.

On je dodao da pobeda u Drugom svetskom ratu "ujedinjuje i služi kao primer nepokolebljivosti i patriotizma za mlade". Pasečnik se zahvalio veteranima i naglasio da je njihov podvig primer za nove generacije.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd