fbpx
Skip to main content
Ruska vojska

MARŠ RUSA DALEKO SE ČUJE: Dan pobede nad nacistima VELIČANSTVENO se proslavlja i na Krimu, u Donjecku i Lugansku! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Dimitro Sevastopol
Dan kada je pobeđeno veliko zlo

U ruskom gradu-heroju Sevastopolju održana je Parada trupa Sevastopoljskog garnizona u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu i 77. godišnjice oslobođenja grada.

VOJSKA AFRIČKE ZEMLJE TRIJUMFALNO UMARŠIRALA U PRESTONICU: Proglašena je velika pobeda nad pobunjenicima!

VOJSKA AFRIČKE ZEMLJE TRIJUMFALNO UMARŠIRALA U PRESTONICU: Proglašena je velika pobeda nad pobunjenicima!

VELIKA HRABROST GRAĐANA KIJEVA: Uprkos povampirenju fašizma u Ukrajini oni polažu cveće herojima SSSR-a!

VELIKA HRABROST GRAĐANA KIJEVA: Uprkos povampirenju fašizma u Ukrajini oni polažu cveće herojima SSSR-a!

DRAMA U RUSKOJ REPUBLICI TATARSTAN! Otet avion, ima mrtvih! (FOTO)

DRAMA U RUSKOJ REPUBLICI TATARSTAN! Otet avion, ima mrtvih! (FOTO)

Defileom u Sevastopolju komandovao je načelnik odeljenja obalskih trupa Crnomorske flote pukovnik Igor Svarkovski – učesnik tri parade u Moskvi, dok je raport parade primio komandant Crnomorske flote viceadmiral Igor Osipov.

Pešadijski deo parade otvorile su paradne jedinice trupa Sevastopoljsko garnizona, ritam koraka postavljala je četa bubnjara iz ogranka vojno-pomorske škole "Nahimovski".

​Na Nahimovom trgu prodefilovali su oficiri organa uprave Crnomorske flote, marinci, jedinice obalske vraketne odbrane i PVO, oficiri pomorskog jurišnog vazduhoplovnog puka, trupa Nacionalne garde i Ministarstva za vanredne situacije, kadeti škole "Nahimovski".

Mehanizovani deo parade otvorio je tenk T-34, koji je učestvovao u Krimskoj ofanzivnoj operaciji i oslobađanju Sevastopolja, a kasnije je čuvan na Sapun gori. Takođe su prikazani obalski raketni sistemi "Bastion" zajedno sa obalskim radarskim sistemima "Monolit", lanseri S-400 "Trijumf", protivvazdušni raketni i artiljerijski sistemi "Pancir S", tenkovi T-72B3, oklopni transporteri BTR-82, borbena vozila višecevnih raketnih bacača "Grad", haubice 152 mm "Msta B", haubice 122 mm D-30.

Hiljade ljudi došlo je da prisustvuje paradi u istorijskom centru Sevastopolja, uključujući i one samo za ovu priliku doputovali iz drugih gradova Krima i Rusije. Vojne parade održane su i u Simferopolju i Kerču.

Centralnim ulicama gradova prodefilovali su odredi vojnika i vojne tehnike, uključujući oklopne transportere i protivvazdušne raketne sisteme.

​Glavni gledaoci bili su veterani koji su mogli da prate paradu sa posebno određenih mesta. Paradama su prisustvovali i građani koji su stajali duž ulica. Organizovane su izložbe vojne tehnike, postavljene bine za koncerte. Uveče se očekuje svečani vatromet.

Donjeck i Lugansk

U Donjecku i Lugansku takođe je održana vojna parada u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. U glavnoj ulici Donjecka, u neposrednoj blizini Trga Lenjina, održana je svečana ceremonija početka vojne parade. Paradi prisustvuju lider DNR-a Denis Pušilin, šefovi ministarstava i resora, kao i pozvani počasni gosti.

Dana 9. maja obeležava se Dan pobede nad fašizmom kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju. Parada je održana i u Lugansku.

Lider nepriznate Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik obratio se učesnicima i posetiocima parade.

- Deveti maj je sveti datum za naše građane. Svaka porodica ima svoje heroje koji žive u našim srcima. Ovaj dan vratio je svetu pravo na život i nadu u budućnost. Naša sveta dužnost je da sačuvamo uspomenu na podvig i junaštvo sovjetskog naroda. Ponosni smo na ratnike i pozadince koji su dali svoje živote za živote drugih, spasili Otadžbinu, živote budućih generacija, štiteći svet od fašizma - rekao je Pasečnik.

On je dodao da pobeda u Drugom svetskom ratu "ujedinjuje i služi kao primer nepokolebljivosti i patriotizma za mlade". Pasečnik se zahvalio veteranima i naglasio da je njihov podvig primer za nove generacije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd