fbpx
Skip to main content
kraljica Elizabeta, Megan Markl

MEGAN MARKL U PAKLU PRAVILA TOKOM TRUDNOĆE: Ovo su strogi propisi kraljice Elizabete koji se moraju poštovati kada stiže NOVI KRALJEVSKI ČLAN!

Foto: Profimedia
Kraljevska kruna nosi sa sobom niz obaveza

Ceo svet je sa velikom radošću dočekao vest da princ Hari i Megan Markl očekuju drugo dete. Njih dvoje spremaju se za doček brata ili sestre prvog sina Arčija, koji u maju puni dve godine.

Drugo dete Harija i Megan biće deseto ili jedanaesto praunuče kraljice Elizabete II, u zavisnosti od toga da li će stići pre ili posle bebe Zare Tindal, koja bi takođe trebalo da se porodi ove godine.

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

"SPUTNJIK V" OSVAJA JUŽNU AMERIKU: Još jedna država registrovala rusku vakcinu

"SPUTNJIK V" OSVAJA JUŽNU AMERIKU: Još jedna država registrovala rusku vakcinu

BAJDEN JEDVA ZADRŽAO SUZE: Američki predsednik utučen kao nikad do sada, pomen mu je teško pao (VIDEO)

BAJDEN JEDVA ZADRŽAO SUZE: Američki predsednik utučen kao nikad do sada, pomen mu je teško pao (VIDEO)

Poznato je da su se vojvoda i vojvotkinja preselili u Kaliforniju pošto su se odrekli većine kraljevskih dužnosti i nadležnosti, kako bi se sklonili iz centra pažnje.

Megan se nosila sa velikim pritiscima od početka veze sa mlađanim princom, a još veći teret na njena leđa pao je kada je i zvanično stupila u britansku kraljevsku porodicu, udajom za Harija.

Svaki njen korak javnost je budno pratila, a najviše ju je pratila priča da je baš ona "seme razdora" u kraljevskoj bolnici. Vojvoda i vojvotkinja potvrdili su kraljici Elizabeti da se više nikad neće vratiti u Bekingemsku palatu kao zaposleni članovi kraljevske porodice, i čini se da je od tada Megan pao veliki teret sa srca.

Bračni par se na taj način oslobodio mnogih dužnosti, ali šta to zapravo znači za Megan? Čega se to Megan oslobodila?

Javne dužnosti vojvotkinje svodile su se najpre na podržavanje rada monarha. Ona je bila dužna da putuje širom sveta u ime kraljice i predstavlja kraljevsku porodicu na nacionalno značajnim događajima.

Pored javnih dužnosti, vojvotkinja je mnoge dužnosti obavljala i iza kulisa. To je uključivalo i prisustvovanje sastancima, pripremanje raznih manfistacija. Pre nego što bi otputovala u inostranstvo, dužna je bila da se upozna sa osnovnim informacijama o zemlji u koju putuje. Megan je najpre trebalo da  pomogne Hariju da ispunjava svoje kraljevske dužnosti, koordinirajući kućne aktivnosti posluge i nadgledajući vaspitanje svog deteta. Britanska vojvotkinja imala je inherentnu dužnost javnog uzora.

Ipak, sa prvom trudnoćom sve se promenilo, a sada kada je trudna sa drugim detetom stega i pravila više nema. 

Kada se izuzmu sve dužnosti koje je nametala britanska kruna, trebalo je ostaviti vremena za svakodnevne radnje, koje se u ovakvim uslovima čine kao prava radost i lakoća, a Megan to nije uspevala. Megan, kao i Hari, želela je, pretpostavlja se jedan uobičajeni život svojoj deci, daleko od puke formalnosti i niza obaveza koje donosi britanska titula, i upravo to ih je nateralo da se "oslobode" pritisaka i obaveza koje nosi kruna.

Megan Markl, Princ Hari
Megan Markl, Princ Hari
Foto: Profimedia

Događaj iz septembra 2019. godine, kada su supružnici zajedno sa Arčijem otputovali u prvu zvaničnu posetu jednoj zemlji, možda je poslužio kao svojevrsni signal da Megan želi mirniji i spontaniji život sebi i svojoj porodici. Život pod budnim okom javnosti i niz obaveza koje je kraljevska porodica u startu nametnula možda je naterao Megan da preispita svoje istinske želje, a svakako je uticao na odluku da se sa Harijem izdvoji iz kraljevske porodice i započne drugačiji život.

Takođe, još jedno olakšanje je što Megan sada ne mora da traži dozvolu za kretanje od kraljice, kao što je to bio slučaj u prvoj trudnoći. Prema pravilima dok ne prođe 12 nedelja trudnoće vojvotkinja Markl nije smela da ide nigde iz Palate, a tek nakon ultrazvuka u 12. nedelji Megan je mogla da ide na putovanja uz dozvolu dvora. 

Pravila nalažu i da se pol deteta ne sme objaviti u javnosti do samog rođenja, a sada u drugoj trudnoći sve oči i uši uprte su baš u to, da li će Megan Markl reći svetu da li stiže devojčica ili dečak. Prema dvorskim pravilima bilo je zabranjeno da Megan napravi popularni "bejbi šauer" iliti žurku darivanja bebe, jer to nije bilo primereno njihovom statusu i materijalnom stanju. Sada, kada nisu više pod "šapom krune" Hari i Megan mogu da naprave žurku kakvu žele. 

Poseban protokol je važio i za odabir imena. Poseban zadatak za Harija i Megan bio je izbor imena za dete, jer protokol nalaže da kraljevski naslednik treba da ima tri do četiri imena. Ostaje za sada nepoznanica da li će se tog pravila i dalje držati. 

Ni sam čin porođaja nije mogao da prođe bez kraljevskog uslovljavanja i propisa. Tako je po dvorskim pravila neophodno da na porođaju budu prisutne tri babice, dva akušera, tri anesteziologa, četiri hirurga, dva pomagača, četiri pedijatra, laboratorijski tehničar za krvne pretrage i čak tri menadžera. Megan sada može da izabere kako želi da se porodi, kao sav "normalan svet" što bi se reklo.

Megan Markl
Megan Markl
Foto: Profimedia

Najstrože pravilo koje je važilo bilo je sledeće: Kraljica Elizabeta je prva osoba koja mora da sazna da je u kraljevsku porodicu stigao novi član. Ovo pravilo sada sigurno neće biti ispoštovano. 

Ipak, da je ova porodica ostala pod okriljem britanske krune, šta bi nova beba dobila rođenjem? 

Drugo dete Megan Markl i princa Harija nosilo bi prezime Saseks u čast titule svog oca i bilo bi deseto ili jedanaesto kraljice Elizabete II i osmo u redu za tron. 

Ukoliko Megan rodi ćerku, devojčica bi da su stvari po starom nosila titulu lejdi Mauntbaten-Vindzor, a ako se rodi dečak njemu bi sledovala titula lorda Mauntbaten-Vindzor. Ipak, dete će o ovome samo slušati iz priča, jer ova pravila više ne važe za njihovu porodicu. 

Dani malog Arčija kao jedinca su odbrojani, a vest o drugoj trudnoći dolazi tek nekoliko meseci nakon što je Megan otkrila za Njujork tajms da je prošle godine izgubila bebu.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
7 Beograd