fbpx
Skip to main content
Angela Merkel

MERKEL: AfD neće uticati na nemačku spoljnu politiku... valjda

Foto: Reuters
Ulazak populističkog AfD-a može pomrsiti konce Merkelovoj

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da nacionalistička Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na izborima osigurala ulazak u parlament, neće imati uticaja na spoljnu, evropsku i izbegličku politiku zemlje.

Posle pobede: Merkelova najavila PUN kancelarski mandat

Dan koji je promenio Nemačku: Pobeda Merkelove - NOĆNA MORA, istorijski uspeh AfD - Desničari opet jašu

Angela Merkel
Angela Merkel
Foto: Reuters

Upitana da li će AfD na bilo koji način uticati na nemačku politiku, Merkel je kratko odgovorila: "Ne verujem".

- Partije koje mogu da formiraju koaliciju tražiće rešenja, naravno da ima nesuglasica...ali AfD neće imati uticaja - istakla je Merkel, preneo je AP.

Angela Merkel pobedila na izborima (BLOG)

Merkel je navela da je Nemačkoj potrebna stabilna vlada, kao i da je odgovornost i na drugim partijama da obezbede da se takva vlada i dobije.

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel pobednici su parlamentarnih izbora, na kojima su, prema preliminarnim rezultatima, osvojili 33 odsto glasova. 

Merkelova je izjavila da neće žuriti da formira novu vladu. Da bi i četvrti uzastopni put postala kancelar, njoj je potrebno da nađe koalicione partnere među ostalim parlamentarnim strankama, kako bi obezbedila većinu u Bundestagu. 

AfD
AfD
Foto: Reuters

Demohrišćani su, i pored pobede, zabeležili rezultat za osam procentnih poena slabiji nego na prethodnim izborima. 

Alternativa za Nemačku (AfD) postala je prva krajnje desničarska i otvoreno antiimigraciono nastrojena stranka koja je osvojila desetine mesta u parlamentu u posleratnom periodu.

AfD je na izborima prvi put ušla u parlament, obećavši da će "promeniti zemlju", a osvojila je između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj.

Aleksander Gauland, jedan od dva glavna kandidata AfD, najavio je da će prioritet te stranke biti da pokrene parlamentarnu istragu protiv kancelarke Angele Merkel zbog njene odluke 2015. da u zemlju primi milion tražilaca azila.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd