Skip to main content
Angela Merkel

MERKELOVA DOBILA ŠAMAR IZ SVOJE STRANKE: Politika prijema migranata je pogrešna, dolaze samo zbog socijalne pomoći

Foto: Profimedia
Privredno krilo vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) smatra da većina izbeglica koje su nakon 2015. došle u Nemačku nisu integrisane u dovoljnoj meri.

- Slogan Angele Merkel iz 2015. 'Uspećemo' se nažalost do danas nije ispunio. Moram upozoriti da ne bismo ponovno pali u fazu naivnosti u kojoj smo se tada nalazili - rekao je glavni sekretar Privrednog veća CDU-a Volfgang Štajger.

On je opovrao nedavni istup predsednika Saveza nemačkih poslodavaca Inga Kramera koji je tvrdio da je većina izbeglica dobro integrisana u nemačko tržište rada, čime je slogan kancelarke Merkel ispunjen.

- Ako želimo reći celu istinu, moramo reći i to da od 2015. imamo milon novih korisnika socijalne pomoći - rekao je Štajger. On tvrdi kako je "sreća" što je istovremeno pao broj domaćih korisnika socijalne pomoći pa se porast zbog useljenika nije u toj meri osećao.

- Očigledno naš dobar socijalni sistem privlači izbeglice iz čitavog sveta - rekao je on.

On se zauzeo za useljavanje, ali po jasnim principima i potrebama nemačkog tržišta rada.

- Nama su potrebni pravi stručnjaci a ne nekvalifikovani radnici koji će pri sledećem slabljenju rasta, što nas nažalost uskoro očekuje, izgubiti posao i koje onda moramo trajno finansijski podržavati - istakao je.

Nemačka je od juče NOVA ČLANICA Saveta bezbednosti UN, pred njom su TEŠKI ZADACI

Štajger je upozorio i na rastuće nezadovoljstvo i gubitak poverenja građana u državne institucije zbog porasta "specijalne vrste kriminala" povezanog s useljavanjem i nemogućnosti države da iz zemlje izbaci one koji su se ogrešili o zakon.

- Poruka mora da glasi: Nemačka bira ljude koji smeju da se dosele na osnovu kvalifikacija ili iz humanitarnih razloga - poručio je Štajger.

Bolsonaro poziva na jedinstvo i obećava društvo bez podela (VIDEO)

Odluka Angele Merkel iz 2015. da otvori granice za stotine hiljada izbjeglica još je uvek sporna ne samo na desnom delu društva nego i unutar same demohrišanske Unije CDU/CSU, a izbeglička tematika je indirektno uticala i na smenu na vrhu CDU-a i odlazak Merkel sa mesta predsednice stranke pre mesec dana.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd