fbpx
Skip to main content
Moskva

"Mešanja Rusije u izbore u Americi": Moskva spremna da razmotri dokaze ako ih SAD imaju

Foto: Profimedia
Putin i Tramp će razgovarati o ovoj temi na predstojećem sastanku

Moskva je spremna da razmotri činjenice koje bi potvrdile umešanost Rusije u izbore u SAD, ukoliko ih Amerikanci imaju, izjavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

Ako Amerikanci imaju nekakve činjenice o mešanju u izbore, spremni smo da ih razmotrimo, naš predsednik je o tome govorio nekoliko puta, dodao je on.

- To se može raditi, na primer, u okviru zajedničke grupe za sajber-bezbednost, o čijem je formiranju naš predsednik razgovarao s DonaldomTrampom još tokom susreta u Hamburgu, ali ta ideja za sada nije realizovana - rekao je Ušakov novinarima.

Prema njegovim rečima, protivnicima poboljšanja rusko-americkih odnosa ne sme se beskonačno dugo dozvoljavati da spekulišu na temu mešanja Rusije u izbore u Americi, preneo je Sputnjik.

Bela Kuća
Foto: Profimedia

Ušakov je dodao da će Putin to jasno saopštiti Trampu na predstojećem sastanku u Helsinkiju 16. jula.

On je, takođe, istakao da se Rusija nikada nije mešala i da ne namerava da se meša u unutrašnje procese u SAD, niti da utiče na izbore u toj zemlji.

- Povodom teme mešanja i nemešanja u izborne procese do nas dolaze signali da će Amerikanci tu temu pokrenuti, ali hoću još jednom, uoči tog susreta, da potvrdim da se ruska država nikada nije mešala i ne namerava da se meša u unutrašnje procese, a još manje u izborne procese u SAD i da utiče na američke izbore - naglasio je Ušakov.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je ranije danas da su podignute nove optužnice protiv 12 saradnika ruskih specijalnih službi u okviru istrage o Rusiji koju vodi americki specijalni tužilac Robert Maler.

Ljudi protiv kojih je Ministarstvo pravde podiglo optužnice rade za Državnu obaveštajnu upravu Rusije, navedeno je u saopštenju.

 

 

Ministarstvo pravde optužilo je 12 ruskih državljana za umešanost u hakerske napade na kompjutere američke vlade, biračke komisije SAD, Stejt departmenta i kompanija koje isporučuju programski birački softver, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik specijalnog tužioca Rod Rozenstin.

Oni su optuženi i da su umešani u hakerske napade na kompjutersku mrežu Demokratske partije SAD. Prema tekstu optužnice, saradnici Državne obaveštajne uprave Rusije su nezakonito dobijali i objavljivali poverljive informacije.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
7 Beograd