fbpx
Skip to main content
Moskva

"Mešanja Rusije u izbore u Americi": Moskva spremna da razmotri dokaze ako ih SAD imaju

Foto: Profimedia
Putin i Tramp će razgovarati o ovoj temi na predstojećem sastanku

Moskva je spremna da razmotri činjenice koje bi potvrdile umešanost Rusije u izbore u SAD, ukoliko ih Amerikanci imaju, izjavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

Ako Amerikanci imaju nekakve činjenice o mešanju u izbore, spremni smo da ih razmotrimo, naš predsednik je o tome govorio nekoliko puta, dodao je on.

- To se može raditi, na primer, u okviru zajedničke grupe za sajber-bezbednost, o čijem je formiranju naš predsednik razgovarao s DonaldomTrampom još tokom susreta u Hamburgu, ali ta ideja za sada nije realizovana - rekao je Ušakov novinarima.

Prema njegovim rečima, protivnicima poboljšanja rusko-americkih odnosa ne sme se beskonačno dugo dozvoljavati da spekulišu na temu mešanja Rusije u izbore u Americi, preneo je Sputnjik.

Bela Kuća
Foto: Profimedia

Ušakov je dodao da će Putin to jasno saopštiti Trampu na predstojećem sastanku u Helsinkiju 16. jula.

On je, takođe, istakao da se Rusija nikada nije mešala i da ne namerava da se meša u unutrašnje procese u SAD, niti da utiče na izbore u toj zemlji.

- Povodom teme mešanja i nemešanja u izborne procese do nas dolaze signali da će Amerikanci tu temu pokrenuti, ali hoću još jednom, uoči tog susreta, da potvrdim da se ruska država nikada nije mešala i ne namerava da se meša u unutrašnje procese, a još manje u izborne procese u SAD i da utiče na američke izbore - naglasio je Ušakov.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je ranije danas da su podignute nove optužnice protiv 12 saradnika ruskih specijalnih službi u okviru istrage o Rusiji koju vodi americki specijalni tužilac Robert Maler.

Ljudi protiv kojih je Ministarstvo pravde podiglo optužnice rade za Državnu obaveštajnu upravu Rusije, navedeno je u saopštenju.

 

 

Ministarstvo pravde optužilo je 12 ruskih državljana za umešanost u hakerske napade na kompjutere američke vlade, biračke komisije SAD, Stejt departmenta i kompanija koje isporučuju programski birački softver, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik specijalnog tužioca Rod Rozenstin.

Oni su optuženi i da su umešani u hakerske napade na kompjutersku mrežu Demokratske partije SAD. Prema tekstu optužnice, saradnici Državne obaveštajne uprave Rusije su nezakonito dobijali i objavljivali poverljive informacije.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd