fbpx
Skip to main content
Katar

Milijarde na PRVOM MESTU: Amerika ZAKUVALA krizu u Zalivu da bi se OTARASILA starog naoružanja

Foto: SD/ilustracija
Vrednost prodaje 36 američkih aviona F-15 Kataru 12 milijardi dolara

Iako je prošlo deset dana od blokade koje su zalivske zemlje uvele Kataru situacija se još ne smiruje, naprotiv, čini se da polako počinje da se otkriva pozadina nove bliskoistočne krize.

TRAMPOV TOMAHAVK U PRIPRAVNOSTI: Koja država će biti SLEDEĆA META Pentagona?

Tramp sprema NOVO Arapsko proleće?! Kraljevina dvaju mora pred eskalacijom NEZALEČENIH SUKOBA

Na prvi pogled čini da su osnovni razlozi izbijanja krize u Zalivu poznati, ipak, dublja analiza situacije na Bliskom istoku upućuje da su osnovni uzroci krize mnogo složeniji. Razlozi za sumnju u „prave“ uzroke zalivske krize posebno su primetni nakon potpisivanja sporazuma između SAD i Katara vrednim 12 milijardi dolara za prodaju borbenih aviona F-15.

Katar
Foto: Reuters

Koju ulogu igra Amerika u krizi sa Katarom? Kako to da je, nakon Trampove podrške izolaciji Katara, došlo do potpisivanja još jednog vojnog sporazuma između dve zemlje? Da li iza krize sa Katarom kriju interesi američke vojne industrije?

DESET RATOVA BUDUĆNOSTI: Ovo su sukobi koji mogu zapaliti svet! (FOTO)

Katar i Saudijska Arabija podjednako su bitni saveznici za Sjedinjene Američke Države. Da podsetimo, u Kataru je stacionirano 10.000 američkih vojnika i velika vojna baza koja je najveća američka vojna baza na Bliskom istoku. U toj bazi je i sedište američke centralne komande koja upravlja operacijama protiv grupe Islamska država. 

Vojska SAD u Čadu
Foto: Profimedia/ilustracija

Kao što smo rekli, kada je kriza izbila Amerika tačnije predsednik Tramp je zdušno stao iza Saudijske Arabije podržavši izolaciju Katara. S druge strane, primetno je da su drugi američki zvaničnici, ovde se najviše misli na vojni vrh, ostali potpuno uzdržani od cele situacije pozvavši na dijalog. Takođe čudno je i to što se mesec dana pre izbijanja krize Tramp susreo sa katarskim emirom opisavši odnose kao „veoma“ dobre više puta istakavši da je reč o prijateljskim odnosima.

Iran se sprema za RAT?! Teheran uputio brodove u Adenski zaliv!

Da su pravi razlozi izolacije Katara potpuno drugačiji od onih za koje se prvobitno pretpostavlja i da cela situacija nema nikakve veze sa terorizmom, pokazuje nedavno potpisan vojni sporazum između američkog ministra odbrane Matisa i njegovog katarskog kolege Kalid Al-Atija. Kao što smo spomenuli, reč je o sporazumu vrednom 12 milijardi dolara o prodaji borbenih aviona F-15 koje američko ratno vazduhoplovstvo planira da se otarasi do 2025. godine jer je zastarelo. 

- Prodaja vredna 12 milijardi dolara obezbediće Kataru modernu tehnologiju i povećati bezbednosnu saradnju SAD i Katara - navelo je američko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Međutim, ovde se može postaviti pitanje o kakvoj "modernoj tehnologiji" je reč ako se Kataru prodaje zastarelo naoružanje? 

Pentagon
Foto: Profimedia

Dakle, zašto Amerika sada potpisuje sporazum o isporuci oružja Kataru ako je Doha prethodno optužena da finansira islamski terorizam i to od najvećeg američkog saveznika na Bliskom istoku - Saudijske Arabije? Da li Amerika prodajom borbenih aviona F-15 Kataru podgreva novi rat na Bliskom istoku ili samo želi da se otarasi starog naoružanja za veliku sumu novca i na taj način ubere još veći vojni prihod?

Katar probio blokadu, brodovi s robom stižu preko Omana, namirnice iz Turske, hrana iz Irana

Amerika je najveći svetski izvoznik oružja. Od pet kompanija sa najvećim prihodom od prodaje naoružanja čak pet su američke. Najveći kupac američkog naoružanja je Bliski istok tačnije Saudijska Arabija. Prema studiji koju je sproveo Centar za istraživanje međunarodnog mira iz Stokholma Saudijska Arabija je bila najveći kupac američkog naoružanja u periodu od 2011. do 2015. godine. Stručnjaci veruju da će Bliski istok ostati top „destinacija“ za prodaju američkog naoružanja i u budućnosti. Prema pisanju časopisa „Fortune“ Amerika je samo između maja 2015. i maja 2016. godine prodala naoružanje državama Zaliva u vrednosti od 33 milijardi američkih dolara.

Američki Harijeri
Foto: Profimedia

Sporazumom koji je potpisan između američkog ministra odbrane Matisa i njegovog katarskog kolege odnosio se na prodaju 36 borbenih avio F-15 za čiju prodaju će Amerika dobiti milijarde dolara. Kao što smo rekli, a podsetićemo još jednom, Amerikanci planiraju se oslobode zastarelog naoružanja do 2025. godine.

ERDOGAN LJUT ZBOG TRAMPOVE IZJAVE: "Vreme je da Katar prestane da finansira terorizam"

Brojke i činjenice ne lažu a prema njima Amerika je još uvek broj jedan u svetu kada je reč o prodaji naoružanja. Ako u obzir uzmemo da su američke kompanije koje se bave proizvodnjom naoružanja među najvećima na globalnom nivou, posebno kada je reč o ubiranju godišnjeg prihoda, ne treba da čudi zašto je Pentagon odbio da iznese detalje o prodaji avio F-15.

Oružje
Foto: Profimedia

Amerika je 2016. godine od prodaje naoružanja svetu ubrala prihod od 33.6 milijardi dolara. Ako pogledamo vrednost poslednjeg sporazuma o prodaji lovaca F-15 Kataru najverovatnije je da će vrednost prodatog naoružanja 2017. godine oboriti prošlogodišnju.

Imajući u vidu jačinu američke vojne industrije i godišnje prihode od prodaje naoružanja, a posebno „rok trajanja“ lovaca F-15, ne treba da čudi zašto je Amerika „požurila“ da se otarasi svojih lovaca. 


 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd