fbpx
Skip to main content
Havaji

MILIJARDER KUPIO HAVAJSKO OSTRVO: Pretvorio ga u eksperiment, jer ono što tamo radi mnogo je više od turizma

Foto: Profimedia
Za sve je uložio pola milijarde dolara

Leri Elison, milijarder i vlasnik softverske kompanije "Orakl" preselio se na havajsko ostrvo Lanaj, za čiji razvoj je do sada uložio pola milijarde dolara. Uspeo je da kupi 98 procenata ostrva i pokušava da na njemu izvede "eksperiment održivosti".

ŠTITI ORGANIZAM I JAČA IMUNITET: Evo zbog čega svakodnevno morate da uzimate SELEN!

ŠTITI ORGANIZAM I JAČA IMUNITET: Evo zbog čega svakodnevno morate da uzimate SELEN!

NOVA AFERA POTRESA NEMAČKU UOČI IZBORA: Nikola Gruevski na putu da pomrsi konce stranci Angele Merkel

NOVA AFERA POTRESA NEMAČKU UOČI IZBORA: Nikola Gruevski na putu da pomrsi konce stranci Angele Merkel

ZEMLJA KOJA JE IMALA RAZLIČITE TAKTIKE U BORBI PROTIV VIRUSA: Ali im korona donela i neke potpuno drugačije probleme

ZEMLJA KOJA JE IMALA RAZLIČITE TAKTIKE U BORBI PROTIV VIRUSA: Ali im korona donela i neke potpuno drugačije probleme

Elison je vlasnik 87 od 90.000 hektara zemlje Lanaja, koji je kupio 2012. godine za 300 miliona dolara. Sa samo 3.200 stanovnika najmanje je naseljeno ostrvo na Havajima, dom mirnih plaža, stenovitog terena, vrhunskih odmarališta i Elisonovih ambicija da od njega napravi "zeleno, ekonomski održivo" ostrvo preko kompanije Pulama Lanaj, prenosi "Biznis Insajder".

Ostrvo je najpre bilo u rukama Džejmsa Doula koji je na njemu razvio industriju i kulturu gajenja ananasa, zbog čega ga nazivaju "kraljem ananasa", a zatim se ono našlo u vlasništvu Dejvida Murdoka, koji je od Elisona tražio neverovatnih milijardu dolara za njegovu prodaju.

U junu 2012. Elison je za njega, ipak, platio samo 300.000 i ono što planira jeste da ga pretvori u turističku destinaciju. Tako Lanaj već danas može da se pohvali sa dva hotela koja vode "For Sizons", u kojima apartman košta čak 21.000 dolara po noćenju, što ga čini najskupljim na Havajima.

Lerijeva kupovina Lanaja obuhvatala je i centar za spasavanje životinja, pa budući da na ovom ostrvu ne postoji prirodna opasnost za mačke, samim tim je postao i vlasnik 400 divljih mačaka koje žive u ovom centru.

Ambicije veće od turizma

Zapravo, Elison ne samo da planira od Lanaja da napravi turističku atrakciju, već da stvori prvu "ekonomski održivu stopostotno zelenu zajednicu", navodi "Njujork Tajms".

Godine 2018. u njegovom vlasništvu pokrenuta je i velnes kompanija pod nazivom "Sensei", koja radi na globalnom snabdevanju hranom, ishrani i održivosti. Cilj Senseija je da koristi podatke kako bi pomogao ljudima da vode zdraviji i duži život.

U praksi to podrazumeva dva hidroponska plastenika od 20.000 kvadratnih metara (Sensei farme), koji imaju senzore i kamere koje prate podatke o upotrebi vode i protoka vazduha. Napaja ih 1.600 Teslinih solarnih panela, a kulture koje se u njima gaje koriste se za pripremu hrane u restoranima.

Nihau ostrvo
Nihau ostrvo
Foto: Profimedia

Sensei je, takođe, izgradio i luksuznu banju pod nazivom "Sensei Ritrit", u kojoj noć košta 3.000 dolara. Gosti postavljaju fizičke i mentalne ciljeve za svoj boravak, a "banja" prati njihov san, ishranu i protok krvi.

Sada Elison, navodno, želi da kupi i ostrvsku elektranu i kompaniju "Havaijan Elektrik Ko", kako bi ostrvo "prebacio" sa fosilnih goriva na 100 posto obnovljivu energiju. Njegov cilj je da Lanaj posluži kao prototip za "utopiju zdravlja".

Kada je pandemija korona virusa prošle godine pogodila Lanaj, Elison je smanjio ili u potpunosti "oprostio" dugove za zakup preduzećima i isplatio pune zarade i beneficije zaposlenima koji su radili za njega. Uprkos tome što je na Lanaj potrošio oko pola milijarde dolara, njegovo bogatstvo nastavilo je da raste tokom pandemije i danas iznosi 81,6 milijardi dolara.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd