fbpx
Skip to main content
Najstarije vino

Misterija boce stare 1.650 godina: U njoj se krije velika tajna koja godinama muči čovečanstvo

Foto: Twitter/Printscreen/M★x Üɴɪᴛᴇᴅ
Velika tajna

Već nekoliko godina savremeni istoričari vode debatu oko sudbine najstarije boce sa vinom na svetu, poznatom kao i "Špajerska vinska flaša".

Dilema je otvoriti bocu ili ne, budući da je sadržaj u njoj star oko 1.650 godina. Ova flaša se nalazi u Istorijskom muzeju Palatinata, Namačka.

Boca je zapečaćena voskom. U boci se nalazi vino koje se tada mešalo sa maslinovim uljem koje se tada koristilo u sprečavanju oksidacije.

Špajerska boca je nađena u grobu rimskog aristorkrate 1867. godine, u oblasti Rajna-Palatinat. Ovaj dragocen pronalazak izazvao je veliko oduševljenje tadašnjih naučnika.

Rimljani su sahranjivali svoje mrtve sa stvarima koje su pokojni koristili tokom života, a u ovom slučaju reč je o sorti vina koje je ovaj aristokrata konzumirao.

Tokom Prvog svetskog rata, hemičari su analizirali bocu, ali se nikada nisu usudili da je otvore, pa je ona odneta u Istorijski muzej Palatinata. Od tada, mnogi naučnici su želeli da otvore ovu bocu i da analiziraju njen sadržaj, ali nikome to do sada nije dozvoljeno.

Vinograd
Foto: Profimedia/ilustracija

Neki naučnici, među kojima je i mikrobiolog Ludger Tekampe smatra da bocu nikada ne treba otvoriti:

- Nismo sigurni kako će sadržaj boce reagovati kada dođe u dodir sa vazduhom. Unutra se, očigledno, nalazi još uvek tečnost, a stavovi među naučnicima se razlikuju po ovom pitanju.

Ovaj redak artefakt je spravljen u periodu posebnog odnosa prema ovom drevnom piću. Vino je bilo sastavni deo rimske svakodnevice, a tradiciju njegove proizvodnje preuzeli su od Grka.

Slične tekstove o zanimljivoj istoriji možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd