Skip to main content
Sergej Šojgu i Vladimir Putin

MOĆNA PORUKA RUSIJE ZAPADU! "Nabavili smo hiljade aviona i tenkova od 2012. godine, SPREMNI SMO!"

Foto: Profimedia/ilustracija
Ruska vojska je u poslednjih nekoliko godina nabavila više od 1.000 novih aviona i hiljade tenkova s cilje da se modernizuje i spremnije odgovori na napetosti sa Zapadom, izjavio je danas ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu se pohvalio dostignućima vojske u proteklih šest godina, koliko se on nalazi na poziciji ministra odbrane, rekavši u parlamentu da su se oružane snage pretvorile u visoko mobilnu silu sposobnu da "projektuje silu na udaljene oblasti", prenosi AP.

O NJEMU SVI PRIČAJU! Ovo je Nemac koji će ZAUSTAVITI pregovore EU sa Turskom, ali mora da ispuni JEDAN USLOV

O NJEMU SVI PRIČAJU! Ovo je Nemac koji će ZAUSTAVITI pregovore EU sa Turskom, ali mora da ispuni JEDAN USLOV

On je naglasio da je vojska primila više od 1.000 ratnih aviona i borbenih helikoptera i preko 3.700 tenkova u periodu od 2012 do 2018. Dodao je da su oružane snage primile 109 interkontinentalnih balističkih raketa i 108 ICBM-a raketa za podmornice i formirale 10 brigada naoružanih najsavremenijim "Iskander" raketama kratkog dometa.

Šojgu je rekao da kampanja u Siriji koju je Rusija vodila od 2015. godine prikazuje svoju njenu vojnu moć, kao i da je dozvolila vojsci da testira svoje novo oružje u borbi. 

Raketni sistem Iskander
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, u vojsci je došlo i do brzog povećanja broja bespilotnih letelica, laserski vođenih artiljerijskih projektila i drugog preciznog oružja.

Ministar odbrane je naglasio da vojska koja broji milion aktivnog osoblja ima skoro 400.000 profesionalnih vojnika i podoficira, što je značajan pomak za oružane snage koje su se u skorijoj prošlosti oslanjale isključivo na regrutaciju.

DRAMA na letu za Moskvu, avion prinudno sleteo zbog bombe

DRAMA na letu za Moskvu, avion prinudno sleteo zbog bombe

Šojgu je rekao da je povećanje broja profesionalnih vojnika omogućilo vojsci da formira 136 bataljona koji se sastoje isključivo od profesionalnog osoblja. Takve taktičke grupe bataljona su osnovne taktičke jedinice, koje omogućavaju oružanim snagama da se brzo rasporede u bilo koje područje.

On je rekao da svaka brigada ili puk u ruskoj vojsci sada imaju dva bataljona profesionalnih vojnika i jedan sastavljen od regruta. 

Taktičke grupe bataljona odigrale su ključnu ulogu tokom pripajanja Krimskog poluostrva Rusiji 2014. godine. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd