Skip to main content
Američki bombarder

"Moji dragi Amerikanci, počinjemo sa bombardovanjem Rusije za pet mintua!" Politički gaf umalo izazvao svetski rat (VIDEO)

Foto: Profimedia
Na današnji dan pre tačno 35 godina mogao je izbiti rat između Amerike i Rusije.

I sve to zbog jedne nesmotrene šale američkog predsednika Ronalda Regana. Ovladati javnim nastupom jedan je od najvećih izazova timova koji se brinu o imidžu političara.

- Moji dragi Amerikanci, drago mi je da vam kažem da sam potpisao uredbu koja će da stavi van zakona Rusiju, i to zauvek. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta - našalio se sa novinarima pre jutarnjeg gostovanja na radiju Ronald Regan.

Kako je mikrofon bio uključen snimak je ubrzo čuo čitav svet. Šala koja je mogla izazvati rat danas je antologijski primer gafa jednog političara.

- Ušlo je u antologiju zato što se mora uzeti politički kontekst tog vremena, 80-ih to je taj trenutak završetka Hladnog rata i još je naravno vremena do pada Berlinskog zida. Blokovi na koje je sve podeljen nisu baš u najboljim odnosima i onda imati takvu jednu izjavu ne ide u prilog onome ko ju je izgovorio - rekao je marketinški stručnjak Ivan Kleut.

U TOKU JE NAPAD NA RUSKU BAZU! TERORISTI UDARAJU DRONOVIMA: Traje borba, RUSI POBEĐUJU!

U TOKU JE NAPAD NA RUSKU BAZU! TERORISTI UDARAJU DRONOVIMA: Traje borba, RUSI POBEĐUJU!

MOĆNI PUTIN se provozao na motoru sa ''NOĆNIM VUKOVIMA'', a onda dobio NEOČEKIVANI POKLON! (FOTO/VIDEO)

MOĆNI PUTIN se provozao na motoru sa ''NOĆNIM VUKOVIMA'', a onda dobio NEOČEKIVANI POKLON! (FOTO/VIDEO)

TRAMP PUŠTA NA SLOBODU NAJPOZNATIJEG SRPSKOG ZATVORENIKA! Tvrdi da NIJE POŠTENO! (FOTO)

TRAMP PUŠTA NA SLOBODU NAJPOZNATIJEG SRPSKOG ZATVORENIKA! Tvrdi da NIJE POŠTENO! (FOTO)

A šta će i kako političari izgovoriti o tome danas brinu čitavi timovi.

Ovladati javnim nastupom jedan je od najvećih izazova, baš kao i pronaći granicu između nonšalantnog i rigidnog ponašanja u medijima.

- Pričali smo sada o američkim političarima, vi kada pogledate njihove timove to su ozbiljni stručnjaci kojima su oni okruženi i koji ih savetuju kako da se ponašaju u medijima, kako da se ponašaju u javnosti, kako da se obuku, kakvu gestikulaciju da imaju. Sve je to kreiranje jednog imidža. To postoji i kod nas, naravno ne u tolikoj meri, ali je činjenica da se političari sve više konsultuju kako da kreiraju i stvore najidealniju sliku sebe kao takvog - objašnjava Kleut.

I, naravno, da provere da li je mikrofon uključen. To nije učinio nekadašnji britanski premijer Gordon Braun koji je, zaboravivši da je ozvučen, izvređao simpatizerku laburista.

- Šta je rekla? Svašta, ona je od one vrste zadrtih žena, kaže da je laburistkinja, ali je sve presmešno - rekao je tada Braun.

Gafove koji se prepričavaju imali su i drugi evropski političari.

- Ja bih izdvojio svakako Silvija Berluskonija koji je prilikom izbora Baraka Obame za novog predsednika Amerike ocenio ga kao mladog, lepog i preplanulog - navodi Kleut.

- Donosim vam pozdrave od gospodina, koji kako se beše zove? On je preplanuo i zove se Barak Obama - izjavio je tada Berluskoni.

Kleut dodaje da ta izjava nije bila na mestu naročito danas kada se trudimo da budemo politički korektni u govoru i naročito kada je reč o diplomatiji.

- Tu zaista mora da se vodi računa da se odmeri svaka reč i zato su neophodne sve te pripreme kada javno nastupate - dodaje Kleut.

Misli da i Donald Tramp sada tu zauzima neku poziciju.

- Kina ima apsolutno poštovanje za Donalda Trampa i njegov ogroman mozak - rekao je u jednom govoru predsednik SAD.

I nisu samo strani državnici u pitanju, da dva puta promisle pre nego što kažu taj manir često nemaju ni pojedini domaći političari. Mogu li lapsuse u vidu minusa da pretvore u plus?

- To sve zavisi od biračkog tela. Kod jednog dela javnosti koji ne podržava neku političku opciju to će uvek biti dočekano na nož i okrenuto ruglu i ismevanju i podsmehu. Onda najčešće mediji prenesu događaj na kome je učinjen nekakav gaf i nekakav ispad, a onda sa druge strane podržavaoci i simpatizeri određene političke opcije u tome ne vide problem, nego to ume da bude i neka vrsta otvaranja ka toj vrsti publike - naveo je Kleut.

A sa biračkim telom sve češće se komunicira na internetu. Pa su uz javni nastup i časovi korišćenja društvenih mreža postali obavezni. Tamo gafovi ostaju trajno zabeleženi.

 

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Slobodanka Lerinci's picture

Slobodanka Lerinci

Jedan Predsjednik da napravi takvu grešku?!

0 | 0

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd