fbpx
Skip to main content
Šamamia Begum

Mrlja na savesti britanske vlade: Smrt BEBE izazvala buru

Foto: Reuters
Britanska vlada je doživela kritike zbog odluke da tinejdžerki Šamimi Begum oduzme državljanstvo zato što se pridružila Islamskoj državi, a nakon što je njena tromesečna beba preminula, neki su tu odluku ocenili kao "mrlju na savesti" vlade.

Šamimi Begum (19) je državljanstvo oduzeto prošlog meseca kao mera bezbednosti, zbog čega je ona ostala u izbegličkom kampu u Siriji gde je njen sin Džara umro. 

Ovo je njeno treće dete koje je izgubilo život otkad se ona 2015. godine, kao petnaestogodišnjakinja, priključila IS-u, prenosi Rojters.

Sprema li Zapad NOVU LIBIJU? Protesti u Alžiru oživljavaju ARAPSKO PROLEĆE, zbog Buteflike DIVLJAJU PO ULICAMA (VIDEO)

Sprema li Zapad NOVU LIBIJU? Protesti u Alžiru oživljavaju ARAPSKO PROLEĆE, zbog Buteflike DIVLJAJU PO ULICAMA (VIDEO)

Britanski ministar unutarnjih poslova Sadžid Džavid oduzeo joj je britansko državljanstvo kada je nakon rođenja sina zatražila da se vrati u Britaniju i sada je izložen kritikama zbog smrti njenog deteta.

- Tragična smrt bebe Šamime Begum, Džare, je mrlja na savesti ove vlade - izjavila je Dajen Abot, portparolka opozicione laburističke stranke i dodala: Ministar unutrašnjih poslova je izneverio ovo britansko dete i duguje mnoge odgovore.

Šamamia Begum
Foto: Facebook/PrintScreen/Shamima Begum

Šamima Begum, pronađena u izbegličkom kampu u februaru, izazvala je debatu u Britaniji i drugim evropskim prestonicama oko toga da li bi tinejdžerku sa detetom džihadističkog borca trebalo ostaviti u ratnoj zoni da se brine za sebe, piše Rojters.

U širem smislu, pokazalo se sa čim se vlade suočavaju dok vagaju etičke, pravne i bezbednosne posledice dozvoljavanja borcima IS i njihovim porodicama da se vrate.

Begum je napustila London kada je imala 15 godina sa još dve učenice i pridružila se Islamskoj državi. Udala se za Jaga Ridejka, holandskog borca IS koji se nalazi u kurdskom pritvorskom centru na severoistoku Sirije.

Nakon davanja intervjua medijima u kojima je rekla da ne žali što je otputovala u Siriju i da je nije šokiralo gledanje odsečenih glava, ona je zamolila da se vrati u London i odgaja svoju bebu u Engleskoj.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid poništio je njeno državljanstvo rekavši da je njegov prioritet bezbednost i sigurnost Britanije i ljudi koji su tamo žive.

Ispovest američke senatorke: Silovao me je nadređeni oficir, bila sam posramljena i zbunjena

Ispovest američke senatorke: Silovao me je nadređeni oficir, bila sam posramljena i zbunjena

Ankete su pokazale da je taj potez naišao na odobravanje kod većine Britanaca, ali je izazvao kritike od strane opozicionih stranaka i boraca za ljudska prava.

Filip Li, bivši ministar pravde i član Konzervativne partije premijerke Tereze Mej izjavio je da je bio duboko zabrinut zbog te odluke.

- Jasno je da Šamima Begum ima užasne stavove - rekao je on za BBC Radio.

- Ali ona je bila dete. Ona je proizvod našeg društva... i mislim da smo imali moralnu odgovornost prema njoj i njenoj bebi, Džari - istakao je Li.

DOLIJAO BALKANSKI "KALIF": Selimović PRETIO da će da KOLJE PO BOSNI, a UHVAĆEN u BEŽANIJI iz Baguza

DOLIJAO BALKANSKI "KALIF": Selimović PRETIO da će da KOLJE PO BOSNI, a UHVAĆEN u BEŽANIJI iz Baguza

- Odluka me je uznemirila jer deluje podstaknuta populizmom, a ne bilo kojim principom koji poznajem - dodao je.

Dva viša člana vlade izjavila su danas da je smrt bila tragedija, ali da je ministar doneo odluku na osnovu nacionalne bezbednosti.

 

Pročitajte i:

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd