fbpx
Skip to main content
Muslimanska braća

"MUSLIMANSKA BRAĆA" SU TERORISTI: Trampova administracija ih stavlja na CRNU LISTU!?

Foto: Profimedia
Frakcija na čelu sa Majklom Flinom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, želi da doda Bratstvo na listu stranih terorističkih organizacija

Rasprava je u toku u Trampovoj administraciji o tome da li Sjedinjene Države treba da proglase Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom i da ga samim tim izlože američkim sankcijama. 

Majkl Flin
Foto: Reuters

Frakcija na čelu sa Majklom Flinom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, želi da doda Bratstvo na listu stranih terorističkih organizacija Stejt departmenta i Američke baze podataka o stranim terorističkim organizacijama.

Kairo
Foto: Profimedia

- Znam da je o tome bilo reči. Podržavam to - rekao je Trampov savetnik, koji nije želeo da bude imenovan zbog osetljivosti pitanja.

PUTIN UPUTIO SAUČEŠĆE EGIPTU: Ponudio je pomoć porodicama poginulih (FOTO)

Muslimanska braća
Foto: Profimedia

Savetnik je rekao da je Flinov tim razgovarao o stavljanju grupe na listu terorističkih organizacija SAD, ali je rekao da je na kraju nejasno kada će to biti urađeno. Drugi Trampovi savetnici, kao i mnogi iskusni stručnjaci iz nacionalne bezbednosti, diplomate, pravnici i obaveštajci tvrde da je Bratstvo mirno evoluiralo u nekim zemljama, prema zvaničnicima i ljudima bliskih Trampu.

donald tramp
Foto: Reuters

Oni su zabrinuti da ukoliko SAD etiketiraju celo bratstvo kao terorističku grupu da će to zakomplikovati odnose sa Turskom, ključnim američkim saveznikom u borbi protiv Islamske države, a naročito zbog toga što partija AKP Tajipa Redžepa Erdogana ima islamske korene. Tunižanska islamistička partija "Enahda" je takođe učestvovala u demokratskim izborima.

EGIPAT SE SVETI ERDOGANU: Blokirana zvanična izjava SB UN o puču u Turskoj!

Muslimanska braća
Foto: Profimedia

Muslimansko bratstvo u Egiptu je najstariji islamistički pokret u zemlji i označeno je kao teroristička organizacija u toj zemlji od 2013. godine. Nije jasno koja frakcija unutar američke administracije ima prednost. Senator Ted Kruz kao i predstavnik Mario Diaz-Balart ovog meseca predlažu zakon da se Muslimansko bratstvo doda na listu terorističkih organizacija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd