fbpx
Skip to main content
Haiti

Na Haitiju uhapšen još jedan Srbin, njegov brat tvrdi: Oni nisu teroristi, pozvani su da rade kao lično obezbeđenje predsednika

Foto: Twitter/@HaitiInfoProj
Pored Danila Bajagića (37) u policijskoj akciji na Haitiju uhapšen je još jedan srpski državljanin, Vlad Janković, koji su u ovu zemlju otišli kako bi radili kao lično obezbeđenje predsednika Žovenela Moizea,

Prema nezvaničnim saznanjima, Bajagić i Janković rade u američkoj kompaniji K17, sa sedištem u Vašingtonu, koja se bavi obezbeđenjem ličnosti, kompanija itd. Kako je rekao Nebojša Janković, brat uhapšenog Vlada, njima je u petak, 15. februara bilo ponuđeno da hitno otputuju na Haiti kako bi radili kao lično obezbeđenje predsednika Haitija Žovenela Moizea i Centralne banke Haitija, za visoku nadoknadu.

- Oni su prihvatili i prebačeni su avionom vlade SAD. Međutim, nakon policijske akcije u kojoj su uhapšeni, predsednik je zbog medijske hajke odbio da javno prizna da je povezan sa grupom - rekao je Nebojša Janković iz Vašingtona.

Obojica uhapšenih imala su i američka dokumenta, a pošto se radi i osobama koji su angažovani od strane američke kompanije, Nebojša Janković stupio je u kontakt sa Ambasadom SAD na Haitiju.

Odgovor diplomate Ambasade SAD jeste da je u ovom trenutku potrebno angažovati advokate jer će Haiti pokrenuti sudski proces koji će, ukoliko aktuelni premijer koji pretenduje na mesto predsednika Haitija dođe do predsedničkog mandata, najverovatnije osuditi grupu na doživotnu zatvorsku kaznu.

Janković je, između ostalog, rekao i da se radi o dvojici momaka koji nikada nisu prekršili zakon, koji se bave rizičnim poslom, ali da se svakako ne radi teroristima kako je to navedeno u medijima.

Podsetimo, pre nekoliko dana na Haitiju je uhapšena grupa od osam muškaraca, a prema podacima policije, među uhapšenima bio je samo jedan srpski državljanin, D.B.

- Privedena je grupa od osam muškaraca, među kojima pet Amerikaca, jedan Srbin, jedan Rus i jedan Haićanin. Optuženi su za nezakonito posedovanje oružja i zločinačko udruživanje - navela je policija.

Sedmorica uhapšenih identifikovani su kao Kent Leland Kreker, Bajagić Danilo, Vlad Janković, Barton Telon, Kristofer Osman, Danijel Dastin i Estera Majkl.

Oni su uhapšeni dok su putovali u vozilima bez registarskih tablica, a neki od njih tvrdili su da rade za vladu. U trenutku hapšenja oni su napuštali nacionalnu banku, ali policija nije kod njih pronašla nikakav novac.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd