Utorak 19. mar 2024.
Majka svih bombi

Na KORAK do UPOTREBE nuklearnog oružja: Šta je zapravo uradila "MAJKA SVIH BOMBI"?

Foto: Profimedia
Detaljnija analiza mega-bombe iz teksta "Mala proba apokalipse"

Iako je Islamska država bila meta najrazornije konvencionalne bombe koju su SAD po prvi put upotrebile nedavno u Avanistanu, poruka je usmerena ka Rusiji i Severnoj Koreji, tvrdi Florijan Vajgand iz "Dojče velea". 

RUSI UPOZORILI: Severna Koreja će testirati raketu na veliki praznik

PREOKRET: Vašington odustao od intervencije protiv Severne Koreje

To je opasno, upozava on u tekstu "Mala proba apokalipse". 

- Jače od toga ne postoji – osim nuklearnog naoružanja. Eksplozija takozvane ''majke svih bombi'' u istočnom Avganistanu je, prema ocevicima, bila gigantska - piše Vajgand. Prema njegovim rečima, nije još jasno zašto je upotrebljena baš ta bomba. 

- Na prvi pogled izgleda kao da se američki predsednik Donald Tramp opet mašio svoje kutije sa iznenađenjima. Međutim, iza svega verovatno stoji vojno-politička logika - ocenjuje Vajgand. Cilj je, kako kaže, promišljeno izabran. 

- Mega-bomba je pogodila duboko ukopane bunkere Islamske države u pograničnoj oblasti ka Pakistanu, neku vrstu baze za krvave napade u Avganistanu. Pogođeni su, dakle, oni protiv kojih je ceo svet. Neće se čuti medunarodna kritika iako je ovo samo korak do upotrebe nuklearnog oružja. Akcija američke vojske bi trebalo da nas šokira - smatra Vajgand. S druge strane, podseća, u Moskvi je na Veliki petak počela međunarodna konferencija o Avganistanu, na kojoj ne učestvuju ni SAD ni druge članice NATO, čiji su vojnici stacionirani u Avganistanu.

- Izgleda da Rusija želi da preuzme inicijativu u pregovorima koji su zapali u ćorsokak – i to s dobrim razlogom. Jer, Avganistan je pred ruskim pragom. Ruski uticaj zadaje muke Vašingtonu - ističe Vajgand. 

Kako ocenjuje, bacanje bombe shvaćeno je kao "zgodno sredstvo" da se Moskvi i Kabulu pokaže da se SAD neće tako lako odreći svoje moći na Hindukušu. Istovremeno, Vajgand upozorava da bi još dalje u istočnoj Aziji "ovaj oblak" mogao da bude predznak mnogo veće krize. Dok Pjongjang preti nuklearnim probama, SAD su u vodama oko Severne Koreje već stacionirale svoje ratne brodove, podseća on. 

- "Majka svih bombi'' kao vesnik razmene udaraca sa nuklearnom silom Severnom Korejom? Reakcije pojedinih visoko rangiranih američkih generala upućuju na to da se vojni vrh pribojava upravo takve interpretacije. Jer, oni nisu želeli da ovoj akciji pridaju toliko veliki značaj - tvrdi on. 

Vojni vrh, kako kaže, smatra da je mega bomba bila samo najpogodnije sredstvo da se rasturi uporište Islamske države.

- I ako se gleda čisto vojnom logikom, oni su u pravu. Iako u istočnom Avganistanu borci IS nisu najveća opasnost – to si Talibani – vlada u Kabulu se ipak raduje zbog podrške Vašingtona - ukazuje Vajgand. Put do sledećeg koraka i upotrebe nuklearnih bojevih glava, smatra, još je dalek i skoro nezamisliv, ali rizik ostaje. 

- Jer, ko može zaista stoprocentno garantovati da niko neće preći granicu i odgovoriti napadom još većom bombom, ako bude imao sredstva i volje da to uradi? - zaključuje autor teksta. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd