fbpx
Skip to main content
Redžep Tajip Erdogan

NA POMOLU RAT TURSKE I GRČKE? Svetski mediji "bruje" o mogućem sukobu u Sredozemnom moru

Foto: Profimedia/ilustracija
Niko se ne bi trebao čuditi ako se uskoro u Sredozemnom moru bude pucalo -  upozorava Zidojče Cajtung

Nakon što je Turska pokrenula potragu za nalazištima gasa u istočnom Sredozemnom moru, na područjima za koja Kipar ili Grčka smatraju da oni imaju pravo na eksploataciju, pa je Grčka najavila proširenje svog ekonomskog pojasa sa šest na 12 milja u Jonskom moru, turski podpredsednik Fuat Oktaj je to označio razlogom za rat, a turski ministar spoljnjih poslova Mevlut Kavusoglu skrenuo pažnju na odgovarajuću odluku turskog parlamenta, piše Dojče Welle.

- Već 1995. je turski parlament proširenje grčkih teritorijalnih voda u Egejskom moru označio povodom za rat za Tursku. Ako bi se to dogodilo, Egejsko more bi, zbog brojnih grčkih ostrva, postalo takoreći grčko more. Ankara bi onda mogla započeti rat bez traženja novog odobrenja od parlamenta - napominje Berliner Caitung.

- Odnosi su se zaoštrili otkako su se u istočnom Sredozemnom moru lokalizovala nalazišta zemnog gasa i nakon što je Turska krajem 2019. s Libijom sklopila sporazum o razgraničenju područja koja im pripadaju u Sredozemnom moru, koji ne samo Grčka smatra ništavnim - podseća Frankfurter Algemeine Cajtung pa nastavlja:

- Turska je u subotu demonstrativno započela vojnu vežbu u istočnom Sredozemnom moru. Radi se o 'vežbama gađanja' na području između južnoturskoga grada Anamura i Severnog Kipra, koje će trajati do 11. septembra, kako je saopštila Ankara.

"Turska razume samo jedan jezik"

Zudojče Cajtung donosi intervju s profesoricom za međunarodno pravo mora Nele Mac-Luk koja podseća da Turska nije nikad pristupila UN-ovoj konvenciji o pravu mora UNCLOS iz 1982. pa zaključuje:

- Pozicija Turske uopšte nije tako loša kako se često prikazuje. Ali, ona je slabija nego pozicija Grčke. Možda Ankara sad provocira u nadi da će se Atina na kraju upustiti u zajedničko korištenje resursa. To bi za Tursku moglo biti korisno. A to bi ujedno bila mogućnost da se sadašnju pat-poziciju mirno svlada - smatra profesorica.

Iste novine donose i komentar pod naslovom "Slepa solidarnost" u kojem autor Tomas Avenarius kritikuje držanje Europske unije: "Sukob oko nalazišta gasa u Sredozemnom moru ne podgreva samo Turska.

Grčka kod određivanja svojih granica na moru provodi politiku maksimalizma, koja nema pokriće u međunarodnom pravu. I Atina tamo šalje ratne brodove, održava vežbe svoje flote. Kao članica EU Grčka uprkos tome može biti sigurna u 'potpunu solidarnost Nemačke i EU', kako je izjavio ministar spoljnjih poslova Heiko Mas prilikom svoje bezuspešne posredničke misije.

A kad francuski predsednik Makron onda još igra ulogu nekog Napoleona 2.0, šalje ratne brodove i izjavi da Turci samo još razumeju 'jasan jezik', niko se ne bi trebao čuditi ako se uskoro u Sredozemnom moru bude pucalo -  upozorava Süddetusche Zeitung, prenosi Deutsche Welle.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd