fbpx
Skip to main content
koronavirus kovid-pasoš

NA STOLU KOVID-PASOŠI I ISPORUKA VAKCINA BALKANU: Danas sastanak lidera EU

Foto: Shutterstock
Lideri zemalja članica EU razgovaraće o kovid-pasošima i isporuci vakcina Balkanu

Lideri zemalja članica EU razgovaraće večeras o borbi protiv pandemije Kovid19, uključujući pitanja ubraznja vakcinacije, sertrifikata o vakcinaciji i solidarnosti u raspodeli vakcina sa Zapadnim Balkanom i susedstvom.

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

MILIONI KINEZA PUTUJU ZA KINESKU NOVU GODINU: Kako će se kontrolisati ko je od njih zaražen?

MILIONI KINEZA PUTUJU ZA KINESKU NOVU GODINU: Kako će se kontrolisati ko je od njih zaražen?

KO JE EJVRIL HEJNS, GLAVNI OBAVEŠTAJAC AMERIKE: Prvi put u istoriji žena na čelu svih tajnih službi SAD-a (FOTO)

KO JE EJVRIL HEJNS, GLAVNI OBAVEŠTAJAC AMERIKE: Prvi put u istoriji žena na čelu svih tajnih službi SAD-a (FOTO)

U pitanju je deveti po redu video sastanak EU lidera od početka panedemije koji je isključivo posvećen koordinaciji u borbi protiv virusa Kovid19.

C- ilj je da se razmotri trenutna epidemiološka situacija u Evropi, jer se nalazimo na raskršću nakon praznika, a najvažnije je poslati političku poruku o ozbiljnosti novog soja virusa - navodi se u Briselu pred večerašnji sastanak.

Lideri EU razgovaraće i o stanju u proizvodnji, isporuci i primeni vakcina protov Kovid19.

Mnoge zemlje čalnice zabrinute su zbog kašnjenja u isporuci dogovorenih količina vakcina od jedna dva odobrena proizvođača u Evropi Fazjer i Bajontek i Moderna.

Evropska komisija, koja je u ime svih zemlja članica ugovarala kupovinu i isporuke vakcina informisaće lidere o trenutnom stanju u proizvodnji i dostupnim količinama namenjenim za evropsko tržište.

Na stolu i razmatranje podela vakcina Balkanu

Sa druge strene, zemlje članice će podeneti izvešatje o napretku u nacionalnim kampanjama vakcinacije.

EU lideri razmotriće i mogućnosti za najavljenu podelu vakcina sa zemljama Zapadnog Balkana i susedstva u ovoj tzv "prvoj fazi" vakcinacije.

N- ema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namera da to realizijemo kada budemo i sami dovoljno napredovali - objašanjava zvaničnik EU.

Istovremeno, predsednica Evropske komisje, Ursula fon der Lajen, poziva da se podrže partneri na Zapadnom Balkanu i u susedstvu u nabavci vakcina čak i u situaciji kada ni svi građani EU nisu vakcinisani.

- Oni koji pokažu podršku onima kojima je ona potrebna neće biti zaboravljani, ali oni koji to ne učine biće zapamćeni na drugačiji način. Odlučna sam da Evropa mora da bude na pravoj strani istorije i čovečanstva - poručila je fon der Lajen.

Razgovaraće se i o kovid-pasošima

Treća tema razgovora EU lidera biće sertifikati o vakcinaciji , a na insitiranje Grčke koja uvođenje sertifikata o vakcinaciji vidi kao mogućnost za otvarnje Evrope za putovanja i turizam.

U Briselu napominju da se još nije stiglo do faze kada se može govoriti o "upotrebi serrtifikata" .

Napominji se da u ovom trenutku nema dovoljno vakcinisanih u Evropi da bi takvi pasoši uopšte bili validni kao i da je upotreba takvih sefrifikata koja bi omogućavala odnosno ograničila slobodu kretanja pitanje poštovanja ljudskih prava obzirom da je vakcinacija dobrovoljna širom EU.

EU lideri neće večeras donositi pisane zaključke, a rezultate sastanka predstaviće predsednici Evropskog Saveta i Komisije na konfernciji za medije kasnije večeras.
 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd