Utorak 19. mar 2024.
Nagorno-Karabah

"NAGORNO-KARABAH VIŠE NE POSTOJI" Azeri uputili strašnu poruku Jermeniji, da li je na pomolu novi rat?

Foto: Profimedia/Ilustracija
Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da će brojnost azerbejdžanske vojske biti uvećana i da je započet proces kupovine moderne tehnike.

TURISTIČKI BALON UDARIO U DALEKOVOD: U stravičnoj nesreći poginule četiri osobe (VIDEO)

TURISTIČKI BALON UDARIO U DALEKOVOD: U stravičnoj nesreći poginule četiri osobe (VIDEO)

"SLEDEĆA BOMBA PAŠĆE NA LONDON" Ruska vojska opasno zagrmela, Putinov pukovnik šalje ozbiljno upozorenje

"SLEDEĆA BOMBA PAŠĆE NA LONDON" Ruska vojska opasno zagrmela, Putinov pukovnik šalje ozbiljno upozorenje

KO KRŠI SVETSKI POREDAK? "SAD da obrati pažnju na sopstveno ponašanje, setite se samo Jugoslavije"

KO KRŠI SVETSKI POREDAK? "SAD da obrati pažnju na sopstveno ponašanje, setite se samo Jugoslavije"

 - Jermenija bi trebalo da shvati da će Azerbejdžan nastaviti da jača, u to nema sumnje. Pored toga, naša vojna moć će se povećati. Nakon rata su data odgovarajuća uputstva, potpisani novi ugovori, započeo je proces kupovine novog naoružanja i tehnike zasnovane na modernim tehnologijama. Odobrene su strukturne reforme naših oružanih snaga. Mogu reći da će se povećavati broj naših oružanih snaga i vojske - rekao je Alijev na sastanku sa grupom rukovodilaca i vojnih lica azerbejdžanske vojske povodom obeležavanja Dana oružanih snaga zemlje u Bakuu.

Prema njegovim rečima, Baku će povećavati vojnu snagu "ispravno analizirajući rezultate i tok Drugog karabaškog rata".

- Sa druge strane, ukoliko Jermenija ne odustane od svoje neprijateljske politike prema nama ne samo da neće uspeti da obnovi svoju slomljenu vojsku, nego ni svoju ekonomsku aktivnost - dodao je predsednik Azerbejdžana.

Takođe je dodao da je neophodno da se formira radna grupa za razgraničenje sa Jermenijom i da se započnu pripremni radovi za mirovni sporazum.

- Jermenija ima samo jedan način za razvoj – da uspostavi normalne odnose sa svojim susedima i da odustane od teritorijalnih pretenzija, i da uopšte ne koristi reč "Nagorno-Karabah". Pošto ne postoji teritorijalna jedinica pod nazivom "Nagorno-Karabah", ne postoji ni koncept "sukob u Nagorno-Karabahu". Govorio sam o tome više puta i želim da kažem još jednom da je sukob u Nagorno-Karabahu rešen i Jermenija bi trebalo to da prihvati i da radi sa nama na određivanju granica - rekao je Alijev.

Nagorno-Karabah
Foto: Reuters

Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspešan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd