fbpx
Skip to main content
Nikol Pašinjan

Pašinjan otvorio dušu: Kako su tekli razgovori sa Putinom? Ovo je njegovo viđenje situacije (FOTO)

Foto: Profimedia
Jermenski premijer izneo svoj stav

Nikol Pašinjan, premijer Jermenije, na svom fejsbuk profilu podelio je objavu - svoju verziju razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pre potpisivanja trilateralne izjave o prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

- Pozvao sam predsednika Rusije Vladimira Putina i on je rekao da, prema njegovom mišljenju, to treba da se učini u skladu sa logikom ruskih predloga. Odnosno, odložiti pitanje statusa, predati regione (Azerbejdžanu) i rasporediti ruske mirovne snage. Rekao sam da mirovnjaci treba da budu raspoređeni duž bivše granice Autonomne oblasti Nagorno-Karabah i Lačinskog koridora. On se složio i dogovorili smo se da ću ponovo nazvati nakon razmatranja - napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Prema rečima Pašinjana, 19. oktobra ga je pozvao predsednik Nagorno-Karabaha, Araik Arutjunjan, koji je istakao da se rat mora zaustaviti, dodavši da je to takođe mišljenje bivših lidera Karabaha Arkadija Gukasjana i Baka Sakjana, kao i bivših predsednika Jermenije Roberta Kočarjana, Serža Sargsjana i Levona Ter-Petrosjana.

Pašinjan navodi da ga je Putin, u skladu sa postignutim sporazumom, nazvao i saopštio da se Alijev slaže, ali da mirovnjaci ne treba da budu raspoređeni duž granice Autonomne oblasti, već u skladu sa faktičkom kontakt linijom, pošto Azerbejdžanci nisu pristali da se povuku sa zauzetih položaja koje kontrolišu u Hadrutu i ​​Tališu.

- Jermenska strana takođe je trebalo da preuzme obaveze povratka Azerbejdžanaca u Šuši. Na taj način, primirje je postalo nemoguće, pošto sam rekao da, čak i ako se složim po pitanju Hadruta, ne mogu da zamislim mogućnost predaje Šušija Azerbejdžanu. Predsednik Rusije pitao je zašto sam protiv povratka Azerbejdžanaca u Šuši. Kada sam izneo svoje argumente, rekao je da je to logično i da nije bio dobro obavešten o nekim pojedinostima - objasnio je Pašinjan.

Jermenija
Jermenija
Foto: Profimedia

Pašinjan je dodao da je problem bio u tome što bi u tom slučaju azerbejdžansko stanovništvo Šušija premašilo 90 odsto i oni bi kontrolisali put ka Stepanakertu.

- Siguran sam da bi Azerbejdžan, da sam pristao na opciju predaje Šušija, postavio nove uslove – preuzimanje kontrole nad auto-putem Karmir Šuka-Šuši. Na taj način, sporazum nije postignut - istakao je Pašinjan.

Kako je naveo, u tom trenutku bili su izgubljeni Džabrail, Hadrut i niz susednih sela, Fizuli, Tališ, a takođe su propala dva sporazuma o humanitarnom primirju 10. i 17. oktobra, postignuta uz posredovanje Rusije i Francuske.

Podsetimo, Putin je za televiziju "Rusija 24" izjavio da je 19. i 20. oktobra imao niz telefonskih razgovora i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i sa Pašinjanom. Putin je tada rekao da je generalno uspeo da ubedi Alijeva da je moguće prekinuti borbena dejstva, ali da je "obavezan uslov sa njegove (Alijeva) strane bio povratak izbeglica, uključujući i u grad Šuša". 

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. 

Više vesti o situaciji u Nagorno-Karabahu, pročitajte OVDE.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd