fbpx
Skip to main content
Jerevan, protesti opozicije

GENERALŠTAB NE DA SVOG NAČELNIKA: Situacija u Jermeniji se ne smiruje, svi govore o sudbini generala

Foto: Reuters
Predsednik Armen Sarkisjan je i drugi put odbio da potpiše predlog ukaza o smeni i obratio se Ustavnom sudu

U Jermeniji još nije razrešena situacija u vezi sa smenom načelnika Generalštaba Onika Gasparjana, čiju ostavku traži premijer.

ORL specijalista upozorava: Ne ignorišite ove simptome! Mogu ozbiljno da UGROZE VAŠE ZDRAVLJE!

ORL specijalista upozorava: Ne ignorišite ove simptome! Mogu ozbiljno da UGROZE VAŠE ZDRAVLJE!

"BIO SAM OBMANUT" Pašinjan pokušava da se izvuče iz gliba u koji je upao nesmotrenom izjavom

"BIO SAM OBMANUT" Pašinjan pokušava da se izvuče iz gliba u koji je upao nesmotrenom izjavom


"TRAŽIM OPROŠTAJ ZA SVE MOJE GREŠKE" Pašinjan se obraća građanima, spreman je da preduzme krupne korake

Predsednik Armen Sarkisjan je i drugi put odbio da potpiše predlog ukaza o smeni i obratio se Ustavnom sudu, a iz Generalštaba su saopštili da će Gasparjan nastaviti da bude na čelu tog tela bar još osam dana.

Pres služba predsednika je prethodno saopštila da se Sarkisjan obratio i Ustavnom sudu, ali ne da bi osporio sam predlog ukaza o Gasparjanovoj smeni već povodom zakona koji glasi "O vojnoj službi i statusu vojnog lica" kojim se regulišu kadrovska pitanja u vojsci.

Predstavnik Generalštaba Samvel Asatrjan je objasnio da Ustavni sud nema pravo da odlučuje o ustavnosti predloga ukaza predsednika ili o smeni načelnika Generalštaba, odnosno predsednik može da se obrati sudu kako bi utvrdio usklađenost Ustava i Zakona "O vojnoj službi i statusu vojnog lica" kao pravne osnove za ukaz.

- Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije, general-pukovnik Onik Gasparjan će do isteka osmodnevnog roka (posle obraćanja predsednika Ustavnom sudu) nastaviti da obavlja svoju dužnost - navodi se u saopštenju Generalštaba.

U međuvremenu, u Jerevanu je u toku sastanak predsednika i predstavnika ujedinjene opozicije, a glavna tema razgovora je upravo Gasparjanova sudbina.

Kriza u Jermeniji

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih reči o ruskim sistemima "Iskander".

Pašinjan je u intervjuu za portal "1in.am" govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete "Iskander", izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku.

U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana.

Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice.

U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Premijer Nikol Pašinjan je 25. februara uputio zahtev predsedniku Jermenije da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga, ali Sarkisjan ovaj ukaz nije potpisao i vratio ga je vladi.

Administracija predsednika ponovo je 28. februara od premijera primila zahtev za razrešenje dužnosti načelnika Generalštaba, a predsednik je juče i drugi put odbio da ga potpiše.

Prema jermenskom ustavu, predsednik može u roku od tri dana da vrati odgovarajući akt sa svojim primedbama premijeru, koji je podneo zahtev za razrešenje viših oficira.

Ako šef vlade ne prihvati ove primedbe, predsednik mora da potpiše odgovarajući akt ili da se obrati Ustavnom sudu.

Ukoliko predsednik ne ispuni ove uslove, odgovarajući akt stupa na snagu automatski. 

 Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karbahu možete pročitati OVDE.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd