Skip to main content

ALIJEV DAO PRIMER AZERBEJDŽANSKIM VOJNICIMA: Užasnim gestom pokazao kako treba postupati sa Jermenima (VIDEO)

Za to vreme u Jerevanu i dalje traju protesti protiv Nikola Pašinjana

Opozicija u Jermeniji izjavila je da sutra namerava da blokira sve ulaze u zgradu vlade kako ne bi pustila premijera Nikola Pašinjana unutra. Oni koji zahtevaju ostavku premijera najavili su na kraju skupa 23. decembra da će zatvoriti sve ulaze u zgradu vlade kako premijer Pašinjan ne bi ušao u zgradu radi redovnog sastanka.

PAŠINJAN SVALJUJE KRIVICU NA VOJNIKE: Za to vreme iz Azerbejdžana stižu novi snimci JEZIVIH zločina (VIDEO)

PAŠINJAN SVALJUJE KRIVICU NA VOJNIKE: Za to vreme iz Azerbejdžana stižu novi snimci JEZIVIH zločina (VIDEO)

PANIKA U TURSKOJ: Otkriveno šta Rusija planira sa Karabahom, Putin pametno odigrao

PANIKA U TURSKOJ: Otkriveno šta Rusija planira sa Karabahom, Putin pametno odigrao

TURSKE SNAGE KRENULE PUT KARABAHA: O svim pitanjima, moraće da konsultuju Ruse

TURSKE SNAGE KRENULE PUT KARABAHA: O svim pitanjima, moraće da konsultuju Ruse

Govorio je i bivši ministar odbrane Sejran Ohanijan, navodeći da je ova vlada zakazala u svim sferama vlasti i da podržava jedinstvenog kandidata za premijera iz opozicione stranke Vazgena Manukijana. Ohanijan je takođe primetio da su u ovom ratu nepismene vlasti, a ne vojska, pretrpele poraz.

U međuvremenu, Pašinjan ne namerava da podnese ostavku. Jermenski premijer Nikol Pašinjan primio je ministra Ruske Federacije za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica prirodnih katastrofa Jevgenija Ziničeva, izvestila je pres služba jermenske vlade.

Premijer je visoko ocenio aktivnosti Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije na obnavljanju normalnog života u Nagorno-Karabahu, pružanju humanitarne pomoći građanima i zahvalio im se na efikasnoj saradnji sa jermenskom stranom.

Nikol Pašinjan je primetio da jermenska vlada pridaje značaj kontinuiranom razvoju strateške saradnje sa Rusijom, ističući ključnu ulogu Ruske Federacije u jačanju mira i stabilnosti u regionu.

- Zainteresovani smo za dalji razvoj saradnje sa Rusijom u svim sferama, uključujući bezbednost, ekonomiju i humanitarnu sferu - primetio je premijer, smatrajući neophodnim razvoj i primenu novih zajedničkih programa u različitim oblastima.

Jevgenij Ziničev je predstavio detalje o humanitarnim aktivnostima koje je rusko Ministarstvo za vanredne situacije sprovodilo u Arcahu i napomenuo da se prevoz humanitarnog tereta i drugi poslovi obavljaju bez problema, u bliskoj saradnji sa jermenskim kolegama.

Njih dvoje su razgovarali o pitanjima koja se odnose na punu realizaciju potencijala jermensko-ruskog humanitarnog centra, dalju saradnju u oblasti vanrednih situacija i brzog reagovanja. Ombudsman za ljudska prava Republike Arcah pripremio je i objavio privremeni izveštaj o slučajevima ubistava civila u Arcahu od strane oružanih snaga Azerbejdžana.

Izveštaj rezimira slučajeve civilnih žrtava, izazvanih vojnom agresijom koju su Azerbejdžan i Turska pokrenule na Republiku Arcah od 27. septembra 2020. godine, kao i ubistva civila koji su bili zatečeni u područjima koja su prešla pod kontrolu Azerbejdžana. Slučajevi su predstavljeni sa relevantno kratkim informacijama.

Od 27. septembra do 22. decembra 2020. azerbejdžanske oružane snage ubile su 60 civila, što je dokumentovano činjenicama. Njih 39 je ubijeno usled ciljanih udara, 21 dok su bili zarobljeni. Zabeležen je niz slučajeva mučenja i sakaćenja leševa. Ombudsman za ljudska prava takođe je evidentirao slučajeve 163 povređivanja, od kojih je većina nastala napadima koji su rezultirali smrću drugih.

Na mrežama kruži video kako predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ugleda i staje pored saobraćajnog putokaza na jermenskom jeziku dok obilazi "oslobođene teritorije" i daje primer svojim sugrađanima i vojnicima Azerbejdžana kako treba da se ophode prema Jermenima.

Na drugom video snimku, azerbejdžanski vojnici su takođe prikazani kako se zabavljaju u gradu Šuša, u vili Henrika Mhitarjana, bivšeg centrafora i fudbalera Arsenala i Mančester junajteda.

I na kraju, video snimak prikazuje pukovnika azerbejdžanske vojske Teherana Mensimova, koji je optužen za odrubljivanje glava civilima. Na snimku on sa još jednim vojnikom pokušava uz primenu sile da nagovori jermenskog civila da izađe, a zatim puca u njih s namerom da ga ili ih ubije.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane najavilo je da će se ratno stanje uskoro završiti:

- Postepeno otpuštanje građana pozvanih na vojnu službu i mobilizaciju očekuje se u najskorije vreme.

Neke osobe pozvane na služenje vojnog roka i mobilizaciju, posebno porodični ljudi, zabrinuti su zbog uslova otpuštanja iz vojne službe i povratka kući. Mi to razumemo.

- Izjavljujemo da je Ministarstvo odbrane pripremilo dokumente za njihovo otpuštanje iz vojne službe i da ih je, po propisanom redosledu, poslalo nadležnim odeljenjima. Postepeno otpuštanje osoba ove kategorije očekuje se u najskorije vreme.

Dalje, Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem se kaže da deljeni video snimci koji "štete ugledu" azerbejdžanske vojske bacaju senku na pobedu Bakua i njihovo deljenje bi trebalo da prestane.

- Međutim, video snimci koji štete ugledu azerbejdžanske vojske i bacaju senku na našu pobedu u Otadžbinskom ratu nedavno su se širili na društvenim mrežama, koje namerno dobijaju razne pristrasne komentare. Tako se šire informacije o našoj vojsci koja krši relevantne delove zakona Azerbejdžanske Republike "O državnim tajnama" i prejudicirane informacije štete ugledu naših vojnika.

- Neki korisnici društvenih mreža postavljaju čak i video zapise koji odražavaju nezadovoljstvo u vezi sa neobezbeđivanjem vojnika cigaretama. Izjavljujemo da relevantna uredba Kabineta ministara o standardima prehrambenih proizvoda za vojno osoblje oružanih snaga Azerbejdžana ne uključuje snabdevanje vojnog osoblja duvanskim proizvodima. Međutim, u humanitarnoj pomoći koju pruža država postoje razne vrste cigareta koje se dostavljaju pojedinačno svakom vojniku koji konzumira duvanske proizvode - dodaje se u saopštenju.

Dalje, da bi se garantovalo zaustavljanje publikovanja snimaka zločina, Ministarstvo odbrane je podelilo telefonski broj koji mogu da koriste rođaci i bliski ljudi onih koji dele takve video zapise, tako da ih mogu sami prijaviti.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd