fbpx
Skip to main content
Krim

RUSKI DOBROVOLJCI DONELI ODLUKU: Sazvan Kongres, da li će u Karabah da pomognu Jermenima?

Foto: Profimedia/ilustracija
Ruski dobrovoljci spremni kao zapete puške

Na kongresu Saveza dobrovoljaca Donbasa (SDD) u Moskvi razgovarali su o obnovljenom sukobu u Nagorno-Karabahu, kao i potrebi da u njemu učestvuju ruski dobrovoljci.

KOMŠIJAMA STIŽU "LEOPARDI": Berlin poslao strašne gvozdene zveri (VIDEO)

KOMŠIJAMA STIŽU "LEOPARDI": Berlin poslao strašne gvozdene zveri (VIDEO)

SVE BLJEŠTALO I ZVECKALO: Ruski vojnici demonstrirali silu na Arktiku!

SVE BLJEŠTALO I ZVECKALO: Ruski vojnici demonstrirali silu na Arktiku!

STARI AVION MOGAO DA UTIČE NA BUDUĆNOST AVIJACIJE: Sovjetski inženjeri znali šta je dobro!

STARI AVION MOGAO DA UTIČE NA BUDUĆNOST AVIJACIJE: Sovjetski inženjeri znali šta je dobro!

Kako je izjavio predsednik SDD Aleksandar Borodaj, sukob u Nagorno-Karabahu je od velike geopolitičke važnosti za Rusiju, koja se istorijski suprotstavljala turskom uticaju u regionu. Međutim, na kongresu je odlučeno da je učešće ruskih dobrovoljaca u ratu u Karbahu preuranjeno.

Prema rečima Borodaja, stotine dobrovoljaca se nedavno obratilo rukovodstvu organizacije, koje zanima pitanje: da li je vredno ići u Karabah.

S tim u vezi, rukovodstvo SDD odlučilo je da formuliše zvaničan stav o potrebi da dobrovoljci idu u rat u Nagorno-Karabahu.

Borodaj je podsetio da su Jermeni kao hrišćanski narod dugo bili glavni oslonac Rusije u Zakavkazju.

- A ako se Rusija shvati kao velika regionalna sila, onda je dužna da brani svoje geopolitičke interese koji su stotinama godina bili povezani sa Jermenijom i jermenskim narodom - rekao je Borodaj.

Pored toga, lider organizacije je zabeležio vekovni strateški i geopolitički interes Rusije za Jermeniju, kao i nedostatak nezavisnosti Azerbejdžana kao države, koja je de fakto satelit Turske, koja je tokom istorije bila u sukobu sa Rusijom.

- Rusija se nije borila ni sa jednom zemljom na svetu više nego sa Turskom. Stoga je istorija odnosa sa Turskom i Azerbejdžanom prilično jednoznačna. Prema tome, stav SDD-a je nedvosmislen. Ali ovo nije podrška Jermenima kao takvima, već podrška ruskim interesima u regionu - rekao je Borodaj.

Istovremeno je naglasio neke akcije jermenskih vlasti, koje u poslednje vreme teže "nezavisnosti od Rusije", a Borodaj je jermenskog premijera Nikola Pašinjana nazvao američkim agentom.

Dakle, s obzirom na političku situaciju u Jermeniji, rukovodstvo SDD veruje da u ovom trenutku ruski dobrovoljci ne bi trebalo da idu u odbranu Karabaha.

- Dok Nikol Pašinjan sedi u Jermeniji, dok donosi zakone - pre samo nekoliko dana donesen je zakon o krivičnoj odgovornosti za plaćeničke aktivnosti - vrlo je problematično otići tamo da se borite za Nagorno-Karabah - rekao je šef Saveza dobrovoljaca Donbasa.

- Žao mi je zbog onih koji sada tamo u Karabahu umiru zbog političkih okolnosti. Oni trebaju i žele da pomognu - pre svega zato što je to u interesu Rusije. Ali uslovi, blago rečeno, nisu još sazreli. Kada shvatimo da su stvoreni uslovi, tada će postojati tim. U međuvremenu, molim sve ruske dobrovoljce da ostanu na svojim mestima, sačekaju i pripreme se - zaključio je Borodaj.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd