fbpx
Skip to main content
Lindon Džonson

NAJČUDNIJE I NAJRIZIČNIJE INAGURACIJE U SAD: Jedna se odigrala dva sata i osam minuta nakon ubistva predsednika! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/WayBack
Najčudnija inaguracija se desila dva sata i osam minuta nakon ubistva Kenedija

 Uoči sutrašnje inauguracije 46. američkog predsjednika Džoa Bajdena u Americi se ona organizuje kao jedna od najrizičnijih do sada, zbog mogućnosti izbijanja sukoba u Vašingtonu, ali i zbog sveprožimajuće globalne pandemije, u kojoj je više od 400.000 Amerikanaca izgubilo život.

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

NAJVAŽNIJA DONACIJA NA KiM: Meridian doneo najmodernije pumpe u poplavljena područja

PILOT PREŽIVEO NAKON OSAM MESECI BORBE SA KORONOM: Slučaj koji je zapanjio svet (VIDEO)

PILOT PREŽIVEO NAKON OSAM MESECI BORBE SA KORONOM: Slučaj koji je zapanjio svet (VIDEO)

ZBOG STRAHA OD KORONE KRIO SE NA AERODROMU TRI MESECA: Otkrila ga identifikaciona kartica!

ZBOG STRAHA OD KORONE KRIO SE NA AERODROMU TRI MESECA: Otkrila ga identifikaciona kartica!

Ovaj događaj biće poseban po tome što je broj posetilaca ograničen zbog pandemije virusa korona, te mediji ovog puta neće imati priliku da mere popularnost novog predsednika prema broju njegovih pristalica koji bi došli na inauguraciju. Događaju će prisustvovati samo članovi američkog Kongresa i po jedan njihov gost, a organizacioni komitet za inauguraciju je zabranio prisustvo građana.

Prvi put u 152 godine odlazeći predsednik neće prisustvovati inaguraciji novoizabranog predsednika

Inače, inauguracija Bajdena nije jedna od najneobičnijih samo zbog pandemije, već i zbog činjenice da prvi put nakon 152 godine inauguraciji posle izbora neće prisustvovati odlazeći predsednik, budući da je Donald Tramp potvrdio da ne planira da se pojavi na tom događaju.

 

Poslednji put da američki predsednik nije prisustvovao inauguraciji svog naslednika posle izbora bilo je 1869. godine, kada je Endru Džonson odbio da se pojavi na inauguraciji Julisiza Granta, jer su njih dvojica bili u izuzetno lošim odnosima.

Sa bezbednosnog aspekta, smatra se da će Bajdenova inauguracija biti jedna od najrizičnijih u američkoj političkoj istoriji zbog mogućnosti izbijanja nereda, jer veliki broj Trampovih pristalica veruje njegovim tvrdnjama o pokradenim izborima.

Obamina inaguracija bila najposećeniji događaj te vrste u Vašingtonu

Sa druge strane, inauguracija Baraka Obame, kada je upravo Bajden polagao potpredsedničku zakletvu, bila je apsolutna suprotnost u odnosu na ono što ćemo videti sutra, a mnogi mediji su je ocenili kao najmnogoljudniji događaj te vrste.

Američki zvaničnici su 2009. godine tvrdili da je Obamina inauguracija bila najposećeniji događaj bilo koje vrste u američkoj prestonici, te su procene da je tada prisustvovalo oko 1,8 miliona ljudi.

Najčudnija inaguracija se održala dva sata i osam minuta posle ubistva Kenedija

Vjerovatno najčudnija inauguracija je bila neplanirana inauguracija Lindona Džonsona u novembru 1963. godine, koja je održana samo dva sata i osam minuta poslije ubistva Džona Kenedija.

 

Dotadašnji potpredsednik Džonson je zakletvu položio u čuvenom predsedničkom avionu Er fors 1 pored Kenedijeve udovice Džeki, koja je i dalje bila u krvavom blejzeru posle atentata na njenog muža.

Kovčeg s ubijenim Kenedijem se u tom trenutku nalazio u istom avionu.

Inauguracija Džonsona je zapamćena i po tome što je jedina koja je održana zapadno od reke Misisipi, pošto je Kenedi ubijen u Dalasu.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd