fbpx
Skip to main content
Zaštitna maska

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Šanse da se zarazite koronom tokom letenja manje su nego da vas udari grom

Foto: Profimedia/ilustracija
Od ukupno 44 slučaja zaraze tokom leta, najviše ih je zabeleženo na letu od Londona do Hanoja

Šanse da se tokom leta zarazite koronavirusom manje su nego da vas udari grom, navodi se u analizi Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA). 

Istraživanje koje je objavila IATA kaže da su između januara i jula ove godine zabeležena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tokom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom periodu. Zato iz IATA ističu da su šanse zaraze tokom leta izuzetno male. 

DOKTOR KON ZNA NEŠTO ŠTO BRITANCI NE ZNAJU: Može li BSŽ vakcina da pomogne protiv kovida-19?

DOKTOR KON ZNA NEŠTO ŠTO BRITANCI NE ZNAJU: Može li BSŽ vakcina da pomogne protiv kovida-19?

"STRAŠNI VIŠEVEKOVNI ZLOČINI CRKVE" Na vidiku epski raskol katoličkog sveta!

"STRAŠNI VIŠEVEKOVNI ZLOČINI CRKVE" Na vidiku epski raskol katoličkog sveta!

SUSEDI U RALJAMA PANDEMIJE: Korona "štampa" umrlice, stanje kritično

SUSEDI U RALJAMA PANDEMIJE: Korona "štampa" umrlice, stanje kritično

- Uz samo 44 identifikovana slučaja prenosa virusa tokom leta, te 1,2 milijarde putnika, to znači po jedan slučaj na svakih 27 miliona putnika. Čak i da je ovo možda potcenjeno i da 90 posto slučajeva zaraze tokom leta možda nije prijavljeno, to i dalje znači jedan slučaj na svakih 2,7 miliona putnika - pojašnjava doktor Dejvid Pauel, IATA-in medicinski savetnik. 

Od ukupno 44 slučaja zaraze tokom leta, najviše ih je zabeleženo na letu od Londona do Hanoja kada je 15 osoba pokupilo infekciju na istom letu. Pored toga, 11 osoba zaraženo je prillikom leta od Sidneja do Perta, a još 16 na letu od grčkog ostrva Zakintos do Kardifa u avgustu ove godine. 

IATA tvrdi da postoje višestruke sigurnosne mere protiv koronavirusa na letu, uključujući visoku brzinu protoka vazduha i upotrebu bolničkih HEPA filtera koji su manje pogodni za širenje respiratornih kapljica od drugih zatvorenih okruženja. 

- Kombinacija mera koje se primjenjuju uverava putnike širom sveta da koronavirus nije ugrozio njihovu slobodu letenja. Međutim, ništa nije potpuno bez rizika. Ali, uz samo 44 slučaja zaraze među 1,2 milijarde putnika, čini se da je rizik od zaraze koronavirusom tokom leta u istoj kategoriji kao i rizik od udara groma - rekao je direktor IATA-e Aleksandar de Žuniak.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd