Skip to main content
džihadisti

SUROVI džihadista, novi vođa Islamske države, dolazi sa ovih prostora: Njegovi BRUTALNI zločini LEDI KRV U ŽILAMA (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
On se na ovaj način dokazivao islamskim vođama

Iako je Islamska država ostala bez gotovo cele teritorije koju je kontrolisala, opasnost od nje i dalje postoji. Jedan od novih lidera posrnule terorističke organizacije je Zulfi Hodža, sin albanskih imigranata koji je živeo u Americi.

Američki obaveštajni i pravosudni zvaničnici smatraju da je to pravi identitet Abu Hamze al Amrikija, džihadiste koji se sve više pojavljuje u snimcima za regrutovanje novih članova ove terorističke organizacije koje deli preko društvenih mreža, piše list "Atlantik".

On se vidi i na jednom od propagandnih snimaka IS na kojem obezglavljuje zarobljene kurdske vojnike u Siriji.

Ukoliko su zvaničnici u pravu, onda je Hodža prvi američki član IS koji je to činio. Smatra se da je sada postao viši komandant i da je jedan od glavnih regrutera džihadista.

O njegovom životu u SAD se ne zna mnogo, osim da je sin vlasnika picerije.

Haos u albanskom parlamentu: Ramu GAĐALI CIPELOM, ali to NIJE SVE

Napustio je SAD 6. aprila 2015. godine, kada je imao oko 25 godina, i samo četiri dana kasnije našao se u kampu za treniranje džihadista u Siriji. Samo šest meseci kasnije, snimljen je u tom jezivom snimku sa kurdskim zarobljenicima.

Jedinstvena opasnost po mir

Visokorangirani i sposobni američki članovi grupe ISIS predstavljaju jedinstvenu pretnju. Oni mogu da iskoriste svoje veze i uticaj kako bi pomogli regrutovanju, kao i planiranju napada u svojim matičnim zemljama. Srećom, do sada se vrlo malo Amerikanaca vratilo kući iz borbi u Iraku i Siriji. Većina onih koji su se vratili izrazili su očigledno razočaranje Islamskom državom, a mnogi su pod istragom. Ali američki komandanti Islamske države i dalje mogu da naprave veliku štetu.

U maju 2017. godine novinska agencija Islamske države u iračkoj provinciji Niniva objavila je 45-minutni video zapis gde se vidi nekoliko stranih boraca iz različitih zemalja. Jedan od maskiranih muškaraca prikazanih na ovom video snimku predstavio se kao "Abu Hamza al-Amriki."

Govoreći sa američkim naglaskom, on kritikuje borbu SAD protiv islamista i podstiče "vernike" u Americi da napadaju nemuslimane kako god mogu, da ih gaze vozilima, ubadaju noževima...

Zaev sutra na Kosovu i Metohiji: Oči u oči sa Tačijem i Haradinajem, Srbija PAŽLJIVO prati rezultate posete

Tokom dvogodišnje istrage o Amerikancima koji su otputovali u Siriju i Irak kako bi se pridružili grupi, savezni zapisi su otkrili da je Abu Hamza al-Amriki zapravo Zulfi Hodža. Do trenutka objavljivanja video snimka, Ministarstvo pravosuđa SAD-a je već bilo zauzeto procesuiranjem nekoliko pristalica IS u Americi koji su navodno pomagali Hodži u njegovom putovanju da se pridruži grupi.

džihadisti
Foto: Profimedia

Jedna od ovih osoba, Dejvid "Daud" Rajt, osuđen je u decembru 2017. godine na 28 godina u saveznom zatvoru, nakon što je optužen za pružanje materijalne podrške Islamskoj državi i zaveru za ubistvo državljana SAD-a.

Skandalozna poruka Tirane: "VELIKA ALBANIJA" od Nove godine

Na tom suđenju je isplivalo dosta detalja o Hodži, njegovim vezama sa Rajtom i njegovim saučesnicima kao i njegovoj sve većoj ulozi u ISIS-u. On je čini se važan deo mreže regrutera koji organizuju i pomažu drugima da dođu u Siriju i Irak.

Postalo je jasno i da je mala grupa Amerikanaca napredovala do viših pozicija u terorističkoj organizaciji, iako je i dalje retko za zapadne članove da budu nešto više od običnih vojnika ili u nekim slučajevima, propagandista.

Naši najveći strahovi polako se OBISTINJUJU? Albanija i kvazi država Kosovo odredili rok za UJEDINJENJE

Međutim, u Hodžinom slučaju, naizgled neiskusni i mladi Amerikanac albanskog porekla je uspeo da se popne visoko u hijerarhiji. Nije jasno kako je ovo postigao, ali je jedno objašnjenje možda to da je impresionirao svoje komandante voljom da učestvuje u brutalnim činovima kao što su odrubljivanja glava.

Što se tiče glavnog komandanta ISIS-a Abu Bakra al Bagdadija, njegov sudbina i dalje nije poznata. Desetak puta je objavljivano da je ubijen, pa zatim demantovano.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pogledati OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd