fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

"NASAMARILI SU NAS ZA SVE PARE" Putinova izjava izazvala potres na Zapadu: Gde su sada lažna obećanja NATO?

Foto: SD ilustracija/ Profimedia
Nasamarili su nas za sve pare, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, misleći na neispunjeno obećanje NATO-a da se neće širiti na istok.

Putin je u intervjuu za En-Bi-Si razgovarao sa novinarom Kimom Simonsom koji je ocenio da Alijansa izvodi manevre kao odgovor na ruske vežbe i da se na neki način igra odbrane.

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

EGIPAT spustio cene! HURGADA na 10 noći - All inclusive od 485€

MORA DA SU NASMEJALI PUTINA: Ukrajina saopštila DVA KLJUČNA uslova za normalizaciju odnosa sa Rusijom

MORA DA SU NASMEJALI PUTINA: Ukrajina saopštila DVA KLJUČNA uslova za normalizaciju odnosa sa Rusijom

DOKLE GOD BUDE MOGAO ČUVAĆE I JAČAĆE DRŽAVU: Putin otkrio šta čeka Rusiju posle njegovog odlaska sa vlasti

DOKLE GOD BUDE MOGAO ČUVAĆE I JAČAĆE DRŽAVU: Putin otkrio šta čeka Rusiju posle njegovog odlaska sa vlasti

- Kakve to veze ima sa odbranom? U doba SSSR-a je Gorbačovu obećano usmeno, ali ipak obećano da se NATO neće širiti na istok. Hvala Bogu, živ je i zdrav, možete da ga pitate. I gde su ta obećanja? - zapitao se Putin, podsetivši na dva talasa širenja vojnog bloka u Istočnoj Evropi.
Sa svoje strane, novinar je pitao predsednika gde je pismeno zabeleženo to obećanje.

- Bravo! Tačno, nasamarili su nas za sve pare, tako se kaže kod nas. Sve treba zapečatiti na papiru - odgovorio je Putin.
Rusija agresor, a NATO približava infrastrukturu njenim granicama?

Istovremeno, predsednik se osvrnuo na vojne vežbe koje Rusija izvodi na svojoj teritoriji, rekavši da ne razume zabrinutost NATO-a u vezi sa tim.

- Ali zbog čega je bilo potrebno proširiti NATO na istok, približavajući infrastrukturu našim granicama. I vi govorite da se mi ponašamo agresivno? Zašto, zaboga? Govorite i da je Rusija čak nakon raspada Sovjetskog Saveza predstavljala neku pretnju za SAD i druge zemlje u Evropi? Pretrpeli smo velike gubitke. A šta smo dobili zauzvrat? - izjavio je šef Rusije.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Putin je podsetio da je NATO, sa svoje strane, približio infrastrukturu ruskoj granici.

- Infrastruktura je ovde, kod naših granica. I vi govorite da mi ugrožavamo nekoga? Da, redovno izvodimo vežbe, uključujući i one koje su neočekivane za naše Oružane snage. Zbog čega bi to trebalo da izaziva neku zabrinutost NATO partnera? Jednostavno ne razumem to - istakao je šef Rusije.

NATO - ostatak hladnog rata

Istovremeno, predsednik je nazvao NATO ostatkom hladnog rata. Kako kaže, nije potpuno jasno zbog čega Alijansa i dalje postoji.

- Već mnogo puta sam rekao da je NATO ostatak Hladnog rata. NATO je nastao tokom hladnog rata ali nije sasvim jasno zbog čega on danas postoji - izjavio je Putin.

NATO
NATO
Foto: Profimedia

Kako je rekao, bio je trenutak kada je rečeno da će ta organizacija biti transformisana, ali je sada već nekako zaboravljeno na to.

- Polazimo od toga da je to vojna organizacija, ali to su saveznici SAD, pa je možda s vremena na vreme neophodno sastati se sa saveznicima - smatra Putin.

S tim u vezi, dodao je da može da zamisli kako se tamo odvija diskusija.

Prema njegovim rečima, "jasno je da se o svemu odlučuje konsenzusom, ali ipak je jedno mišljenje ispravno, a ostala - ne baš", rekao je predsednik.

Takođe je rekao da ne vidi ništa neobično u tome što se saveznici sastaju.

- Šta je tu neobično? Ne vidim ništa neobično u tome. Tim pre što je to iskazivanje poštovanja prema svojim saveznicima uoči sastanaka predsednika Rusije i SAD - dodao je.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
24 Beograd