fbpx
Skip to main content
Švedska policija

NASILJE U ŠVEDSKOJ NA SVAKOM ĆOŠKU: Policija na mukama zbog ratova kriminalnih klanova

Foto: Profimedia/ilustracija
Švedska policija muči se u borbi s ukorenjenim kriminalnim klanovima, a nasilje eskalira u ovoj zemlji do nedavno poznatoj po niskoj stopi kriminala.

Nekoliko desetina aktivnih kriminalnih bandi ne obaziru se mnogo na zakone i imaju značajan uticaj u nekim od najsiromašnijih švedskih četvrti, ističu kriminolozi.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

POBEDIO NA IZBORIMA POSLE SMRTI! Na Balkanu glasali za kandidata koji je umro dve nedelje pre izbora!

POBEDIO NA IZBORIMA POSLE SMRTI! Na Balkanu glasali za kandidata koji je umro dve nedelje pre izbora!

MISLIO DA JE NEPOBEDIV, A SADA SE BORI ZA SOPSTVENI ŽIVOT! "Sedim sam i čekam da umrem" (VIDEO)

MISLIO DA JE NEPOBEDIV, A SADA SE BORI ZA SOPSTVENI ŽIVOT! "Sedim sam i čekam da umrem" (VIDEO)

Pucnjave i eksplozije postale su svakodnevni događaji u švedskim gradovima, prenosi hrvatski Jutarnju list, a drugi mediji redovno izveštavaju o ratu klanova dilera droge, ucenama, osvetama i svedocima koji odbijaju saradnju sa vlastima iz straha od osvete.

"Jeste li videli film "Kum" ? Ovo u Švedskoj podseća na to", rekla je novinarka Johana Backstrom LernebI, autorka knjige o jednoj od najozloglašenijih kriminalnih bandi u Švedskoj.

Članovi bande povezane sa jednom porodicom o kojoj je nedavno pisala LernebI, završili su na naslovnim stranama švedske štampe jer su tokom sukoba sa rivalskim klanom postavili improvizovane barijere na ulice, zaustavljali automobile i od putnika tražili lične dokumente.

Jedan mladić koji se predstavio kao Samir rekao je da su kontrolni punktovi postavljeni kako bi se "zaštitili žitelji i deca iz tog kraja".

Sukob je prekinut krajem avgusta, ali ne zahvaljujući policiji već zbog toga što su se predstavnici nekoliko bandi sastali u jednom hotelu u Geteborgu i dogovorili se o primirju.

"To je frustrirajuće. Dobro kao kratkoročno rešenje, ali postignuto na pogrešan način. Kriminalna mreža se među sobom dogovorila, a mi iz vlasti smo ostali po strani", ocenio je lokalni policajac Fredrik Terje.

To je postala velika tema u švedskim medijima, a početkom septembra je zamenik šefa policije Mats Lofving izjavio za švedski radio da u državi operiše najmanje 40 porodičnih bandi.

"Oni ne žele da postanu deo švedskog društva", smatra Lofving i naglašava su te kriminalne porodice stigle u Švedsku samo da bi se bavile kriminalom i uspostavile svoj paralelni sistem vlasti.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd