Skip to main content
Vladimir Putin

"NATO OZBILJNO INICIRA SUKOB SA RUSIJOM NA SVIM FRONTOVIMA" Moskva komentarisala novi strateški koncept Alijanse

Foto: Profimedia/ilustracija
Označavanje Rusije kao direktne pretnje NATO je ozbiljno iniciranje konfrontacije sa Rusijom na svim frontovima, ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Gruško.

- Postojanje takve države kao što je Rusija priznaje se za ozbiljnu pretnju Alijansi. To je ozbiljan preokret i realno iniciranje konfrontacije sa nama, obuzdavanja Rusije na svim frontovima uz primenu svih sredstava - rekao je Gruško.

GRKE UDARILA KRIZA: Odlučili da zarade na srpskim turistima, evo za šta sad uzimaju pare!

GRKE UDARILA KRIZA: Odlučili da zarade na srpskim turistima, evo za šta sad uzimaju pare!

NOVI PROBLEMI ZA MOSKVU: Norveška blokirala tranzit Rusiji ka ovom strateški važnom ostrvu na Arktiku

NOVI PROBLEMI ZA MOSKVU: Norveška blokirala tranzit Rusiji ka ovom strateški važnom ostrvu na Arktiku

BUKTI RAT MOSKVE I SOFIJE: Rusija razmatra mogućnost zatvaranja ambasade u Bugarskoj, oglasio se i Peskov

BUKTI RAT MOSKVE I SOFIJE: Rusija razmatra mogućnost zatvaranja ambasade u Bugarskoj, oglasio se i Peskov

Podsetimo, lideri NATO-a na samitu u Madridu usvojili su novi Strateški koncept do 2030. godine, prema kom je Rusija proglašena "direktnom pretnjom po bezbednost".

NATO se za vreme samita u Madridu vratio modelu osiguravanja vojne bezbednosti iz vremena Hladnog rata, ocenio je Gruško.

- Glavni zaključak koji možemo da izvučemo jeste da je NATO završio evolucioni salto u svom razvoju posle osnivanja 1949. godine i vratio se izvorima, modelu osiguravanja bezbednosti iz vremena Hladnog rata - rekao je ruski diplomata tokom obraćanja na panelu kluba "Valdaj".

On je dodao da će Moskva izanalizirati odluke sa samita Alijanse sa vojnog aspekta prilikom donošenja neophodnih mera u cilju osiguranja sopstvene bezbednosti.

Prema njegovim rečima, pristupanje Švedske i Finske NATO je najžalosnija epizoda evolucije evropske bezbednosti.

Kada članstvo bude formalizovano, NATO će početi da govori da je rusko-finska granica najranjivija, da treba braniti 1.300 kilometara i da zbog toga treba i dalje razmeštati snage, dodao je on.

Kako je naveo, posle ulaska te dve zemlje u NATO postoji rizik da se region Baltičkog mora pretvori u arenu vojnog rivalstva, upozorava ruski diplomata.

NATO-a je ocenom da su postupci Pekinga protivrečni interesima Alijanse, napravio zaokret u azijsko-pacifičkom regionu i doveo u sumnju pravo Pekinga na nezavisan razvoj, izjavio je on.

- To nije samo zaokret politike NATO-a ka pacifičkom regionu, izlazak van okvira prvobitnog mandata, jer se Alijansa ipak bavi održanjem bezbednosti u severnoatlantskom regionu. Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti ljudima koji su pisali te formulacije bilo bi: u kom regionu Kina predstavlja pretnju interesima NATO-a - istakao je on.

Prema njegovim rečima, NATO će, zapravo, dovesti u sumnju pravo Kine da se razvija kao nezavisna država.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

 

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd